h1

Akademien, Astrid och Nobelpriset

april 10, 2011

SVENSKA AKADEMIEN HAR tydligen återigen fått påstötningar om att ge  Nobelpriset i  litteratur postumt till Astrid Lindgren. I alla fall om man ska tro den ständige sekreterarens blogg, och det ska man ju.

Frågan har aktualiserats eftersom Astrid nu blir motiv på 20-kronorssedeln. Någon blev väl påmind om att hon inte fick det finaste litteraturpriset i världen – och glömmer kanske bort att det näst största litteraturpriset bär hennes namn (Astrid Lindgren Memorial Award)!

”Den grymma sanningen, fotad i enkel aritmetik, är att antalet författare värdiga priset alltid kommer att vara långt fler än de belönade. Och det utan att vi också skulle börja ge det till döda.” skriver Peter Englund och det är förstås svårt att argumentera mot. Att Astrid hamnar på våra tjugolappar tycker han i alla fall är ”en fin tanke”.

Själv brukar jag också påpeka att Akademien faktiskt tilldelade Astrid sitt eget mest prestigefyllda pris, nämligen utmärkelsen Svenska Akademiens Stora Pris, som inte så hemskt många svenska kulturpersonligheter har fått.  Det priset instiftades redan 1786 av Gustaf III och var ursprungligen två guldmedaljer som första pris i vältalighet respektive skaldekonst. Numera består priset av en guldmedalj som utdelas mera sällan och då för mycket framstående insatser inom något av Akademiens intresseområden.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: