h1

Näs + Turistbyrån = Sant?

april 8, 2011

SÅ ÄR DÅ en ny debatt under uppsegling i Vimmerby, efter att kommunalrådet Micael Glennfalk (m) lanserat idén om att turistbyrån skall ingå partnerskap med oss på Astrid Lindgrens Näs från och med nästa år.

Det perspektiv en sådan debatt borde ha är det som många andra framgångsrika turistorter har – nämligen ”utifrån och in”. Med det menas att man i första hand ser frågan utifrån, det vill säga ur turistens/besökarens perspektiv. Man ömmar lite extra för besökarna, eftersom de skapar en stor del av turistortens välstånd.

I det perspektivet finns det en klok tanke i att turistbyrån flyttar närmare de två besöksmål som har med Astrid Lindgren att göra. Astrid är ju den överlägset viktigaste reseanledningen för majoriteten av turister till Vimmerby.  Det är enkelt att köra och hitta till Astrid Lindgrens Näs, parkeringsfrågan går att lösa och vi erbjuder omedelbart en unik Astrid-upplevelse som kanske till och med kan få en och annan turist att boka på en extra övernattning!

Några tror tydligen att centrum och Stora Torget skulle tappa besökare om turistbyrån flyttar därifrån. Det tycker jag är ett snävt och kortsiktigt synsätt.

Det stora hotet mot handel och ett levande sommartorg är istället på lång sikt det här: dels att turismen till Vimmerby klingar av eftersom stadens enda ”erbjudande” är Astrid Lindgrens Värld, dels att handeln inte anpassar sig till turisternas behov under de intensiva sommarveckorna. Vimmerbys befolkning fördubblas vissa veckor, men när denna fördubblade folkmängd lekt färdigt på Astrid Lindgrens Värld och söker sig in till staden – då stänger butikerna sina dörrar!

Hur det ska bli i framtiden med den saken avgör förstås butiksägarna själva. Jag är bara övertygad om att vi alla behöver samlas kring en helhetssyn kring hur vi ska kunna skapa mervärde för besökarna – och därmed för oss själva – i framtiden.

Ändå är det förstås inte bara att flytta turistbyrån till Näs hux flux. Mycket tankearbete och analys återstår. Astrid Lindgrens Näs uppdrag att utveckla ett kultur- och kunskapscentrum får inte hamna i skymundan. Efter fyra framgångsrika år är det viktigt att kommunen också har långsiktighet i det arbetet – allt annat vore  att förstöra både nedlagt kapital och upparbetad kompetens. Men sådana frågor går att diskutera, att konstruktivt värdera och hantera i dialog. I alla fall om man har en öppen attityd.

Två av de som är ute i debatten idag och redan har en klar uppfattning är ledamöterna i kommunstyrelsen, Ingela Nilsson Nachtweij (c) och Jan Henriksson (s).

På sin blogg argumenterar Ingela NN för turistbyråns nuvarande lokalisering. Hennes huvudargument är att den lokala handeln har behov av något som attraherar turister vid centrum och på torget. Nå, jag kan personligen tycka att spännande butiker och restauranger i sig vore minst lika attraktivt som en turistbyrå. Åtminstone tycker jag det när jag är på besök i andra städer i Sverige och utomlands.

Ingela berör också de eventuella samordningsvinster som kan uppstå om turistbyrån och Astrid Lindgrens Näs får barn ihop. För ordningens skull vill jag då påpeka att kommunen idag inte anslår sex miljoner kronor till vår verksamhet (som hon skriver), utan knappt hälften. (Resterande del utgörs av privata pengar från Astrid Lindgrens Värld.)

Även Jan Henriksson uttrycker sitt tydliga nej till en flytt av turistbyrån i dagens Vimmerby Tidning. Hans argument är att en flytt skulle ”avlöva torget och centrum”. Men återigen: en turistbyrå är framförallt ett serviceorgan för turister. Jag tror att det är besökarnas perspektiv vi måste ha i fokus. Det är först när vi har det, som det kan skapas tillväxt i kommunen. Utifrån-och-in-perspektivet, alltså!

Den som vill se hur det ser ut på det omtalade torget just nu kan kika på den ständigt arbetande kommunala webkameran här!

Annonser

6 kommentarer

 1. Som ihärdig besökare (och vad jag hoppas så småningom bofast) i Vimmerby kan jag inte annat än hålla med. Jag har ofta tänkt tanken, att det vore så bra för oss turister och för affärerna i centrum om de hade kvällsöppet. Näs anpassade ju sig till det förra sommaren om jag minns rätt, och åtminstone vi i min familj utnyttjade det flitigt. Turistbyrån i stan har jag besökt, men det var inte av den anledningen jag besökte centrum – utan av nyfikenhet vad som fanns att hitta där i form av butiker, restauranger och caféer. Hoppas du blir lyssnad på, Kjell Åke!


  • Jadå, vi hade kvällsöppet i fjol och kommer att ha så i år också under högsäsong. Så du är välkommen tillbaka! Tack för kommentaren.


 2. Ett trevligt torg med öppethållande och div service, uteserveringar mm är ju alltid trevligt när man besöker städer. Turistbyrån kan lika gärna ligga vid Näs – där för övrigt en superb utställning finns om Astrid, – som berör. Samt och inte minst – hennes barndomshem. God skyltning till Näs inkl turistbyrå mm – samt ett levande centrum gör Vimmerby till en härlig plats att besöka!!!
  Till ALV hittar väl alla som kommer till Vimmerby… – denna härliga plats – där aktiviteter pågår hela tiden.


  • Alltid kul med entusiastiska besökare. Vimmerby har verkligen ett ”varumärke” att vårda. Tack för kommentaren.


 3. Som inflyttad kan jag inte annat än håla med.
  Är ju långt ifrån insatt i allt som rör kommunen och turerna i den – Än – men förvånas över hur hemmablindhet och bristande framförhållning tycks råda i var och varannan fråga.

  Har det gått så mycket preonlig prestige i saker och ting i Vimmerby att de personliga preferenserna går före saken i sig?
  Då kanske det är dags att byta ut HELA det politiska etablissemanget.


  • Jens. Jag tror att en god diskussion skapar insikter. Sådana här frågor är inte alltid lätta att ha tvärsäkra åsikter om innan man gått på djupet.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: