h1

Det blev Astrid på tjugan!

april 6, 2011

SÅ ÄNTLIGEN KOM beskedet – det blir Astrid Lindgren som pryder en av de nya sedlarna från och med 2014. Det meddelade Riksbanksfullmäktige alldeles nyss. Egentligen ett ganska givet beslut, eftersom ingen kan tveka på det folkliga stöd som finns för att Astrid Lindgren skall finnas denna speciella hedersplats.

Det blir den nya 20-lappen som får Astrids porträtt, kompletterat med något småländskt motiv.

Så här blev det till slut: Dag Hammarsköld och Lappland på 1000-lappen. Birgit Nilsson och Skåne på 500-lappen. Ingmar Bergman och Gotland på 200-lappen. Greta Garbro och Stockholm på nya 100-lappen. Evert Taube och Bohuslän på 50-lappen. Astrid Lindgren och Småland på 20-lappen.

Frågan är om det är en händelse som ser ut som en tanke att valörerna blev som de blev. För inte kan det väl vara en  värdering av konstnärsskapen när den folklige trubaduren får den näst lägsta valören och barnboksförfattaren den lägsta?

Nej, förmodligen snarare tvärtom. Tjugolappen är ju den mest använda sedeln – inte minst av barn!

Själv tycker jag att valet av Greta Garbo inte känns riktigt up to date, i synnerhet inte som filmkonsten redan representeras av Bergman. Men kanske var det ett sätt att få in Stockholm som motiv? Likaså är jag lite förvånad över att Evert Taube anses vara en kulturperson med internationellt renommé, men det kanske är något jag missat? Fast båda fyller förstås sin plats på sedlarna!

För oss i Vimmerby känns det nästan som att kommunen fått en egen sedel, ty så förknippade är vi med den kära Astrid.

Nå. Skönt att spekulationerna är över. Och äntligen kan man kanske säga att Astrid Lindgren postumt kompenserats för det Nobelpris hon aldrig fick.

DN, SvD, GP, Expressen, Aftonbladet

Annonser

2 kommentarer

  1. Som du snuddade vid så brukar riksbanker värdera motiven efter sedelns spridning, inte dess valör. Högre spridning = viktigare motiv. Samma sak i t ex USA, man sätter George Washington, landets första president, på endollarssedeln.


  2. […] Ab, DN, DN2, SvD, Ex, Sr-Kalmar, GP, SVT, Smålandsnytt.Bloggat: Kjell-Åke Hansson på ämnetMer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska […]Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: