h1

Reinfeldt möter Juholt på Näs!

april 1, 2011

JUST IDAG BLEV det klart – den första debatten mellan statsminister Fredrik Reinfeldt och nye (s)-ledaren Håkan Juholt kommer att äga rum här på Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby och handla om kultur!

Debatten blir i slutet av april. Exakt datum återstår att spika, men båda partiledarna säger sig vara mycket angelägna, inte minst för att kulturfrågorna får ökad vikt i framtiden. Kultur var också det som inledde Juholts installationstal för en vecka sedan.

– Vi har stått för den största kulturreformen sedan 1970-talet i och med den nya portföljmetoden. Därför välkomnar statsministern en debatt med Juholt om framtidens kultur, säger moderaternas presstalesman Alban Berg i ett pressutskick idag.

I utskicket meddelas också att regeringspartierna och socialdemokraterna nu är överens om att från och med år 2012 ge kulturcentrumet Astrid Lindgrens Näs status av nationell institution. Vårt uppdrag blir att nationellt och internationellt arbeta för att Astrid Lindgrens livsgärning bevaras, levandegörs och diskuteras även i framtiden.

– Diskussionen har pågått i flera år och det är mycket glädjande att riksdagen nu anslår medel till utveckling av detta unika besöksmål och kunskapscenter i Vimmerby, säger handläggare Allan Pettersson på Statens Kulturrådet till TT.

Vi är förstås jätteglada. Fem miljoner kronor om året får Regionförbundet i Kalmar län i extra tilldelning från och med 2012 för fortsatt utveckling av Astrid Lindgrens Näs.

Redan idag har vi inlett förberedelserna för kulturdebatten mellan Reinfeldt och Juholt. Det kommer förstås att bli fullt i filmsalen och fyra tv-kanaler har redan hört av sig och bokat plats. Utanför Paviljongen planerar vi en storbildsskärm och vi har omedelbart påbörjat bygget av ett läktare och ett särskilt presscenter intill den gamla prästgården här på Näs (se bilden) för att kunna hysa Aftonbladet, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet.

Äntligen hamnade kulturdebatten där den hör hemma – hemma hos Astrid Lindgren! Jag återkommer redan i morgon med nya detaljer.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: