h1

Årets pristagare: Shaun Tan

mars 29, 2011

PÅ SLAGET 13.00 kungjorde ALMA-prisjuryns ordförande Larry Lempert årets pristagare: den australiensiske illustratören Shaun Tan.

Det jublades både här på Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby – där tillkännagivandet skedde – och vid den stora barnboksmässan i Bologna när pristagaren offentliggjordes. Det är nog ingen som tvivlar på att priset gick till en mycket framstående och fantasifull illustratör.

ALMA-juryn överraskar alltid med sina val. Att priset även i år går till en illustratör kan förefalla märkligt, men det är trots allt en bit mellan fjolårets pristagare Kitty Crowthers enkla och ganska avskalade illustrationer, och Shaun Tans mer komplexa och varierade fantasivärld. Båda har dock ett gemensamt drag av härlig absurdism i sig.

Någon kan tycka att Shaun Tan ligger långt från Astrid Lindgrens berättande, genom sina mörka, delvis civilisationskritiska och surrealistiska bilder. Men jag är inte så säker på det. Astrid Lindgren skyggade inte för det mörka och skapar stundom också en väldigt surrealistisk värld. Jag behöver väl bara exempelvis nämna en lagom tjock man med propeller på ryggen eller de svarta stråken i Sunnanäng. 

Dali och Hans Arnold (som ju också illustrerat Astrids ”Allrakäraste syster”) var två snabba associationer till Shaun Tans bilder, men också ett modernt tecknarmanér som tangerar seriemagasin och reklam.

En spännande och mycket fantasieggande pristagare, som vi gärna gratulerar. Och så ser vi fram mot hans besök här i Vimmerby i slutet av maj!

Läs gärna mer på Astrid Lindgren Memorial Awards hemsida. Och kolla in Shaun Tans egen hemsida och sök på Shaun Tan på YouTube, så får du lite mer material.

Annonser

3 kommentarer

  1. Fantastiska bilder och visst stämmer Hans Arnoldvibbarna. Hann tänka den tanken innan jag läste bloggen. Väldigt roligt när stora priser går till nyskapare, det skulle Astrid Lindgren ha gillat.


    • Tack för kommentaren, Astrid. Just precis så tror jag man ska se priset i år – som en utmärkelse till en nyskapande och banbrytande konstnär! Jag hann själv titta lite i boken ”The Arrival”, som är en helt fantastisk skapelse!


  2. […] Åke Hanssons blogg – att arbeta med Astrid Lindgren « Årets pristagare: Shaun Tan Dagarna med ALMA… mars 30, […]Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: