h1

TUR 2011 och dags för ALMA!

mars 28, 2011

ÅTER I VIMMERBY efter fem hektiska dagar i vår monter på Skandinaviens största turistmässa TUR 2011 i Göteborg. Dagar fyllda av samtal, intryck och möten.

Vår lilla monter bodde granne med Astrid Lindgrens Världs något pampigare gula Villa Villekulla-hus, precis som vi är grannar i verkligheten. Det är verkligen tydligt vilken dragningskraft Pippi och Ronja har – på golvet framför montern var det alltid fullt av barn när de små teaterföreställningarna spelades upp.

Mässan gav oss förstås många tillfällen att prata om Vimmerby, om vad man kan se, uppleva och göra här i trakten och var man kan bo. Vi märker också två saker: dels ett stigande intresse för vår verksamhet, dels att den faktiskt blir mer och mer känd.

För två år sedan fick vi alltid från grunden förklara vad Astrid Lindgrens Näs är för något och hur vi skiljer oss från Astrid Lindgrens Värld. I år var det minst lika vanligt att folk kom fram och berättade att de varit på besök eller att de hört talas om Näs och vill komma dit.  Övervägande mycket positiva tongångar.

Däremot växer förstås frågan hur vi i övrigt tar hand om den nyfikenhet som finns kring Vimmerby och Småland. På årets TUR-mässa fanns ingen samlad Smålands-monter. Företagen eller turistnäringen i Vimmerby i övrigt fanns inte representerade, ens med broschyrer och/eller erbjudanden – undantaget den alerta älgparken i Virum!

Mitt intryck av turistmässan är att många andra destinationer verkar kraftsamla. Kommuner, regioner, högskolor och näringsliv går samman och skapar ”hela” besöksmål på flera ställen. Det sker genomarbetade satsningar på framförallt kultur och starka upplevelser.

Eftersom besöks- och kulturnäringen är på rejäl frammarsch, så är jag övertygad om att vi i Vimmerby har väldigt goda möjligheter till en fantastisk utveckling framöver. Men då krävs det att vi satsar – inte bara förlitar oss på Astrid Lindgrens Världs dragningskraft!

Redan i morgon kommer förresten en hel del besökare till Vimemrby, eftersom det då är dags för tillkännagivandet av vem som får årets Astrid Lindgren Memorial Award – näst efter nobelpriset är det ju världens största litterära pris! 

Lunch för inbjudna klockan 12.00 här i Paviljongen på Astrid Lindgrens Näs – och sedan det officiella tillkännagivandet kl. 13.00, som direktsänds i radions P1 och via länk ner till den stora barnboksmässan i Bologna.

Till själva tillkännagivandet är alla och envar förstås hjärtligt välkomna! Vill ni vara med om en spännande världshändelse så ska ni komma till Paviljongen i god tid innan klockan 13.00!

Välkomna!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: