h1

Visst tusan är det teater!

mars 16, 2011

EN MINST SAGT seglivad diskussion med skattemyndigheterna har vårt grannföretag, Astrid Lindgrens Värld, haft sedan ett antal år. Det handlar om vilken moms som ska gälla för entréavgifterna till parken.

Skatteverket har tydligen ett flertal gånger hävdat att parken är en allmän nöjespark och att momssatsen därför skall vara den högsta möjliga, nämligen 25 procent.  Vi är många som har svårt att förstå den synpunkten.

Ty Astrid Lindgrens Värld är i huvudsak en enda stor utomhusteater, kanske norra Europas största. Vi betalar förstås entré för att få tillträde till denna utomhusteater, där så många skådespelare och musiker varje timme bjuder på skriven, producerad, regisserad och improviserad teater.

Entréavgifter till konserter, cirkus-, biograf-, teater-, balett- eller opera- föreställningar och därmed jämförliga föreställningar (samt djurparker, faktiskt)  skall endast ha den sexprocentiga momsen. 

Om man gör tankeexperimentet att ta bort teaterverksamheten från Astrid Lindgrens Värld, så vore det som att ta bort djuren från djurparken eller clownerna från cirkusen – vem skulle överhuvudtaget vilja lösa entré till en tom djurpark eller för att lukta på sågspånen i ett tomt cirkustält?

Sak samma med Astrid Lindgrens Värld – det som får folk att åka långväga ifrån till Vimmerby är förstås möjligheten att få njuta av högklassig barnteater! 

Det unika med Astrid Lindgrens Värld är ju det fina skådespeleriet, den ”astrid lindgrenska” teatertraditionen. Att teatern spelas utomhus i en naturskön miljö och kompletteras med matserveringar, häftiga kulisser och scenografi samt några rutschkanor och levande djur, gör ju inte teatern mindre betydelsefull i parken.

Idag skriver bland annat Svenska Dagbladet och realtid.se om det brev som Astrid Lindgrens Världs vd, Mikael Ahlerup, skickat till kulturministern.
 

Annonser

One comment

 1. Bokstäver att uttrycka sig med kommer i framtiden att ha ett klart handikapp.
  De är svåra att se. Hur många kan i dag läsa en boktext utan glasögon? Och det i modern tid.

  Bokstäver med dess strikt konservativa regler är hämmande för den moderna människan. För det första:

  Information skall i inte kräva glasögon. Den skall så snålt som möjligt ha bromsande regler; och här menar jag, onödiga grammatiska regler. En bild har inte sådana konservativa bromsklossar. Snart! jag snart, kommer media-informationen att helt förändras till bildens fördel.

  Den som inte känner av det i luften som det brukar heta, ligger efter i debatten.

  Tro aldrig att detta plitande med knappt för ögat synliga små krumelurer som kallas bokstäver för all framtid kommer att vara informationens viktigaste uttrycksform. Bokstavstext är den mest seglivade och konservativa uttrycksform som ännu tycks bestå fast bilden, filmen och den digitala tekniken knappt har visat sin hela kapacitet.

  Den författare som inte har gehör, känner eller intresse för hur framtidens information kommer att utvecklas är inte värd att kallas kulturarbetare.

  ps. Kjell Åke. Om du gillar vad jag skriver så förmedla det gärna på Kapitel 1.

  Christer MörnerKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: