h1

Hon fattas oss

februari 4, 2011

BUDET OM ATT skådespelerskan Lena Nyman har gått bort når oss bara några dagar efter att hennes mångårige kollega Börje Ahlstedt gästade oss på Astrid Lindgrens Näs och hyllade henne i mycket varma ordalag.

Lena Nyman har en lysande teatergärning bakom sig. I Astrid Lindgren-sammanhang minns vi förstås framförallt hennes gestaltning av den kloka och starka Lovis, hustru till rövarhövdingen Mattis och mor till Ronja.Men hon var faktiskt med redan som 11-åring i Rasmus på luffen.

”Man föds och man dör” säger Lovis sakligt och lugnt till Mattis, när han förtvivlar över att Skalle-Per somnat in. Och sen: ”Ska jag hålla om dig?”

När Lena Nyman uttalade dom enkla orden i filmen, så lyckades hon utan åthävor formulera exakt den sorts tröst vi alla vill ha i svåra stunder och så rakt gestalta den Lovis som jag tror Astrid Lindgren såg framför sig när hon skapade henne.

Nu är Lena borta. Lyssna som tröst till den fina Vargsången och Lena Nymans hesa, aningen falska men ack så uttrycksfulla och sköna röst. Hon fattas oss.

Mer om Lena Nyman finns att läsa till exempel i Expressen, Aftonbladet, Dagen Nyheter och Svenska Dagbladet. Läs också gärna DN:s Betty Skawonius personliga minnesartikel om Lena Nyman. Den vackra bilden på Lena som jag har lånat har Magnus Hallgren/Scanpix tagit.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: