h1

Pippi, pengar och politik

januari 22, 2011

DE SENASTE DAGARNA har för vår del handlat en del om pengar. Tillsammans med Vimmerbys nya kommunalråd, Micael Glennfalk, har jag uppvaktat Kulturrådet i Stockholm för ett inledande samtal om statligt stöd till Astrid Lindgrens Näs. Från den storpolitiska europeiska horisonten hör vi samtidigt att OECD:s generalsekreterare Angel Gurría säger att ”Sveriges ekonomi är lika stark som Pippi Långstrump!”

Det där hänger faktiskt ihop en smula. Vi brukar nämligen hävda att vårt arbete med att skapa ett kulturcentrum med Astrid Lindgrens fantastiska gärning som bas ligger i hela Sveriges intresse – bland annat för att Astrid skapat gemensamma referensramar, symboler och världar som vi dagligen använder oss av. Att bevara hennes unika gärning och vårda ursprunget måste ligga i nationens intresse och inte bara i Vimmerbys. Vi tror dessutom att man, med Astrids verk som grund, kan föra en spännande och framtidsinriktad diskussion om samhälle, kultur, barn och utveckling, till gagn för alla.

Att OECD:s generalsekreterare använder sig av en Astrid Lindgren-karaktär  är typiskt. I stort sett varje dag hänvisar politiker, debattörer eller skribenter till något ur Astrid Lindgrens idévärld, på ett helt annat sätt än vad man gör till andra svenska konstnärer.

Ibland får jag för mig att alla tar Astrid för given, nästan som om hon fortfarande själv vore i livet. Betänk att det snart är tio år sedan hon gick bort och 30 (trettio!) år sedan hon skrev sin sista stora roman. Ändå är hon ständigt närvarande i vår vardag, vårt tal och våra idéer.

Att staten skall hjälpa till med att utveckla Astrid Lindgrens Näs till en fysisk plats dit människor från hela världen kan komma och fördjupa sin kunskap och få nya upplevelser är i mina ögon närmast en självklarhet.

Så hur gick vårt besök hos Kulturrådets generaldirektör Kennet Johansson då? Någon kappsäck med guldpengar var han förvisso inte utrustad med, vad vi kunde se, men däremot förde vi ett positivt och framåtinriktat resonemang om olika vägar till att bredda finansieringen av Astrid Lindgrens Näs. Det är dock viktigt att förstå att det är en process som kommer att ta lång tid och att den kommer att ske på många fronter.

Läs om  OECD-prognosen i DN, SvD och generalsekreterarens tal här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: