h1

Ett minnesår utan pengar?

januari 10, 2011

ÅR 2012 ÄR det hundra år sedan August Strindberg gick ur tiden. I dagens Svenska Dagbladet luftas kritik mot att regeringen inte skjuter till pengar till minnesåret: ”För snålt och för sent” lyder rubriken.

200 000 kronor anslår regeringen, att jämföras med t ex 300-årsminnet av Linnés födelse, då staten till slut satsade cirka 27 miljoner kronor. Själv skulle jag kunna jämföra med 100-årsminnet av Astrid Lindgrens födelse samma år, som högtidlighölls på många platser – framförallt här i Vimmerby – men utan några statliga pengar alls.

Det var inför 100-årsdagen som Vimmerby kommun bestämde sig för att bygga upp det kulturcentrum vi idag har här på Astrid Lindgrens Näs. Det som nog borde ha varit en nationell satsning redan då, blev istället ett kommunalt ansvar.

På samma vis är det Stockholms stad som har det största ansvaret för Strindbergsmuseet, även om staten där faktiskt anslår cirka en halv miljon kronor om året i verksamhetsbidrag.

Att Linnéjubileet 2007 blev en så omfattande satsning berodde i hög grad på att man mycket tidigt började planeringen och att den kopplades samman både med näringslivet och det internationella intresset för Linné. Dåvarande projektledaren Åse Berglund säger i SvD-artikeln att det är ”närmast skandalöst att missa att uppmärksamma stora namn”.

Minnesåren är förstås viktiga. Nästa år är det alltså 100 år sedan Strindberg dog, men också 10 år sedan Astrid Lindgren gick bort. Detta kan och bör uppmärksammas. Men än viktigare är den regelbundna verksamheten på Astrid Lindgrens Näs och på Strindbergsmuseet.

Ty genom att dagligen presentera, utbilda, forska och diskutera runt våra utan jämförelse största svenska författare, så bidrar vi inte bara till att hålla deras gärning aktuell och tidlös – utan också till att i ett internationellt perspektiv stimulera intresset för Sverige och vårt lands idégrunder.

Att det skulle åligga enskilda kommuner att ensamma ta det ansvaret är orimligt. Det borde finnas ett starkt nationellt intresse av att medverka i arbetet både på Strindbergsmuseet i Stockholm och på Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby.    

    

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: