h1

Borka har lämnat borgen

januari 1, 2011

SKÅDESPELAREN PER OSCARSSON och hans hustru Kia Östling befaras ha omkommit när deras hem brann ner natten till nyårsafton. En av landets mest älskade skådespelare har därmed gått ur tiden.

En av Per Oscarssons stora roller var som rövarhövdingen Borka i Tage Danielsson filmatisering av Ronja Rövardotter 1984. I dagens Aftonbladet berättar Börje Ahlstedt (som spelade Ronjas rövarpappa Mattis) om Per och filminspelningarna. Även i Bröderna Lejonhjärta från 1977 medverkade Per Oscarsson, då som motståndsledaren Orvar.

Per Oscarsson var en av Sveriges bredaste och mest sanna skådespelare, som deltog med samma energi i alla projekt, oavsett om det handlade om folkliga filmer, storartade klassiska mästerverk på scenen eller ett elevarbete på Dramatiska Institutet. Som ingen annan hade han förmågan att gå djupt ner i sina roller och när hans Borka plötsligt flyttade in i den delade Mattis-borgen så tog vi även honom direkt till våra hjärtan.

Nu har alltså Borka alltså lämnat borgen för gott och vi minns Per Oscarsson med glädje och tacksamhet.

DN:s Leif Zern tecknar ett fint porträtt av Per Oscarsson i Dagens Nyheter idag. Läs även mer om Per i Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Expressen och en gammal intervju med Per  i Göteborgs-Posten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: