h1

Astrid Lindgren i folkdjupet

december 30, 2010

JAG KAN BARA inte undvika att skriva lite om den pågående omröstningen på aftonbladet.se, även om den där sortens webenkäter inte säger så mycket. Den här gången gäller det vad eller vem som ska pryda den nya svenska 200-kronorssedeln.

Jag kan inte låta bli att glädjas över att nästan 50 % av de som svarat på enkäten vill se Astrid Lindgren på framsidan. Nästan 65 000 svar har hittills inkommit, vilket gör resultatet något mer trovärdigt än annars.

Hur kan det komma sig att Astrid Lindgren får så stor del av rösterna, jämfört med till exempel  Kronprinsessan (14,5 %) och ABBA (3,5%) eller Ingmar Bergman (1,9%)?

När jag talar om Astrid Lindgren och om varför det är så självklart att vi har ett kulturcentrum som ägnar sig åt hennes gärning, så brukar jag framhålla att hon, som ingen annan konstnär, personifierar det svenska 1900-talet. Ingen har svetsat samman människor så som Astrid Lindgren; hon är dagligen fortfarande högst närvarande i allas vår tankevärld. Hon har ensam skapat mycket av det vi idag har som riktmärken och fästpunkter i våra liv – begrepp, namn, förhållningssätt och syn på människan. Förutom det mirakulösa att hon också skapat oss andra världar vi kan krypa in i, där vi alla känner igen oss och hämtar styrka: Ronjaskogen, Törnrosdalen, Bullerbyn, Lönneberga, Landet i fjärran och många fler.

Som sagt, man ska inte dra några växlar på att 50 % i en webomröstning vill se Astrid på den nationalsymbol som en 200-kronorssedel är. Men man kan tycka att det är rätt kul. Och alls ingen dum idé.

Bilden ovan är lånad från aftonbladet.se och är ett montage.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: