h1

Kultursatsning manar till efterföljd

november 17, 2010

EN INTRESSANT NYHET i Sveriges Radios  P1 i morse var gruvföretaget LKAB:s satsning och stöd till kultur i Kiruna.

Stödet går till Norrbottensteatern och innebär att LKAB ser till att alla skolbarn i Malmfälten kommer att bjudas på teaterföreställningar de närmaste tre åren.

LKAB:s informationsdirektör Lotta Fogde förklarar satsningen:

– Vi tar ett rejält kliv in på kulturområdet, vilket är roligt eftersom det stöd vi ger sen tidigare domineras av idrottsklubbar.

– Utbudet i den kommun där vi verkar ska vara rikare än vad man kanske förväntar sig på en liten ort. Det tror vi är bra för människors intresse för att flytta hit och arbeta och bo och jobba på LKAB.

Det är uppmuntrande att höra företrädare för näringslivet tala så insiktsfullt om att kultur kan spela en stor roll för hur människor trivs på en ort och för viljan att flytta till en kommun.

En sponsring, som den LKAB gör, visar på ett samhällsansvar. Det manar till efterföljd, inte minst här i Vimmerby, där vi dels har ett växande kulturliv som uppskattas av allt fler medborgare och dels har ett antal lönsamma företag.

Att leva och verka i en kommun med ett spännande och omtalat kulturliv har ett större PR-värde för ett företag  än vad man kanske först tror.

Förmodligen har alla vimmerbyföretagare redan upplevt att Vimmerby är välkänt genom Astrid Lindgren. Den goodwill som hon har skapat smittar över på oss alla som bor och verkar i Vimmerby.

Tänk då om företagen och kommunen skulle gå samman och satsa ännu mer på kultur, i hennes efterföljd? Tänk om vi exempelvis fick möjlighet att – genom näringslivets stöd –  producera ännu häftigare utställningar och program/konferenser, som uppmärksammas både i Sverige och internationellt? Tänk hur mycket mer aktivitet, kreativitet och framåtanda Vimmerby skulle då skulle kunna utstråla mot omvärlden!

Just genom satsningar på kultur tror jag att negativa befolkningstal kan vändas. Och till en kommun med rikt kulturutbud blir det garanterat lättare att rekrytera kvalificerad personal till industrin och företagen. Det är det som LKAB har insett.

Inslaget i radions P1 kan du höra genom att klicka här.  

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: