h1

”Negerkung” i sikte!

november 4, 2010

FÖR DRYGT SEXTIO år sedan hade Pippi Långstrump premiär på vita duken. En premiär som kraschlandade – Astrid Lindgren valde till och med att smyga ut från premiärvisningen för att slippa stå till svars för det eländiga resultatet.

Häromdagen visade Astrid Lindgren-sällskapet en kopia av filmen i vår filmsal här på Astrid Lindgrens Näs. Och jag lovar att det var en upplevelse!

Jag förstår att Astrid Lindgren diskret avlägsnade sig från premiären. Filmen blev ju inte hennes och är ett bitvis ganska obegripligt mischmasch av inskrivna kärlekshistorier och märkliga påhitt. Pippi blir närmast en osympatisk marodör, som på värsta huligansätt har sönder både salonger och skivbutiker. Det hjärta och den oskuldsfullhet som finns hos Pippi i böckerna och i Olle Hellboms senare filmatisering saknas helt.

Så klart att Astrid Lindgren efter detta magplask valde att skriva sina egna manus till kommande tv-serier och filmer! Och så blev det så mycket bättre också!

Ändå ska man komma ihåg att all film ska ses i ljuset av den tid den skapades. Att t ex violinisten Svend Asmussen får en obegripligt stor roll som den absurt spelande brevbäraren beror på att Svend A var mannen för dagen i dåtidens svenska underhållning; en man som lockade familjepubliken genom sitt virtuosa och lättsamma sätt att hantera violinen och därför måste skrivas in i handlingen. Hans uppdykande i filmen påminner förresten inte så lite om dagens absurda tv-humor.

Det flitiga användandet av begreppen ”negerkung” (som förvisso också finns i original-Pippi) och scenen där Kling & Klang försöker skrapa bort färgen från den svarte besättningsmannen från Hoppetossa var inte lika märkligt då som det framstår idag. Det finns gott om andra filmklipp från den tiden som hanterade svarta människor på samma bisarra sätt.

Att filmen fortfarande har sina poänger – bortsett från det historiska – beror enbart på en sak: Astrid Lindgrens kongeniala skapelse Pippi och de originalrepliker som trots allt överlevde den första filmatiseringen.

Om än lite lillgammalt gestaltad, så har Pippi bett i repliken även i denna första filmatisering.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: