h1

Hans Arnold död

oktober 26, 2010

[allrakärastesyster_astridlindgren_mittlillahus.jpg]SÅ NÅR OSS sorgebudet att konstnären Hans Arnold har avlidit, åttiofem år gammal. En konstnär som satte färg och form på det sextio- och sjuttiotal jag växte upp i, inte minst genom sina fantastiska och helt egensinniga illustrationer av ”Veckans Chock” i Vecko-Revyn som blev otroligt folkkära. För att nu inte tala om det berömda ABBA-omslaget.

Men här på Astrid Lindgrens Näs tänker vi framförallt på Hans Arnolds fenomenala illustrationer till Astrid Lindgrens Allra käraste syster. Så rika och spännande bilder, som på ett alldeles eget sätt inte underordnar sig texten utan slår följe med den och berättar saker som vi annars inte hade sett.

Alldeles i dagarna kom en ny Astrid Lindgren-antologi ut på Rabén & Sjögren, där Allra käraste syster med Hans Arnolds illustrationer ingår. Där kan du se hur Hans Arnolds skildringar inte liknar någon annans, hur han för in ett helt eget språk i Astrid Lindgrens bokvärld. Bilden här intill är lånad från detta verk.

Precis som att man nästan direkt känner igen en Astrid Lindgren-text så känner man igen en Hans Arnold-bild. En särpräglad svensk konstnär har gått ur tiden.

Dagens Nyheter skriver om Hans Arnold efter hans bortgång i måndags här, medan Svenska Dagbladets artikel finns här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: