h1

Ajö, katedralen!

oktober 18, 2010

SÅ HAR DÅ konstnären Mats Lodén packat ihop sin blå katedral.  Den har nu lämnat vår trädgård – kvar finns bara en fläck i gräset, som om ett UFO landat här – och därmed är vår utställning Trähyss definitivt avslutad.

– Katedralen har varit en utmaning för ögat och ett blickfång i vår trädgård. Den har verkligen signalerat att det här en plats där ovanliga saker händer, säger vår utställningsproducent Anneli Karlsson. Hon är för övrigt mycket nöjd med sommarutställningen och hur katedralen användes här i trädgården:

– Framförallt har det varit enormt härligt att se alla barn och unga som lockats att leka i den stora träkatedralen och ibland bara suttit där i stillhet och eftertanke, säger Anneli. Barn är så öppna mot ovanliga konstverk och skapar snabbt sina egna världar som de kan vistas i.

Mats Lodén har många nya projekt på gång. Själva katedralen skall nu tillbaka till Falun, där den faktiskt redan varit visad en gång. Men faluborna saknade den blå skapelsen och tänker nu resa den där på nytt och skapa en rad aktiviteter i anslutning till konstverket.

Även Karl Chilcotts träskulpturer är avlägsnade från vår trädgård nu. Det blev faktiskt lite tomt och man kan fundera på om vi kanske på lite längre sikt skulle börja skapa en permanent skulpturtträdgård här på Astrid Lindgrens Näs.

Fast fortfarande finns förstås Källa Astrid kvar, nuförtiden ”dränkt” av höstlöv. Det fantastiska med konstverk utomhus är att själva verken ändrar karaktär när årstiderna skiftar. Kom och se själva – vår trädgård är alltid öppen!

Till sist: ett stort och varmt tack till alla inblandade konstnärer som gjorde Trähyss till en så fin utställning. Och ett lika stort och varmt tack till Linköpings stift och Sparbanksstiftelsen i Vimmerby som sponsrade vår katedral och vår Snickarlada.

Annonser

2 kommentarer

  1. Självklart ska det vara en skulpturpark på Näs!


    • Håller med – det blev väldigt höstligt och tomt i trädgården när allt försvann. Tyvärr är det ju en ekonomisk fråga mer än en viljefråga… /Kjell Åke H.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: