h1

Kallifatides – en långvarig följeslagare

oktober 4, 2010
https://i0.wp.com/hd.se/multimedia/archive/00190/theodor_kallifatide_190810d.jpg

FÖRSTA GÅNGEN JAG läste något av författaren Theodor Kallifatides var redan 1970. Hans roman ”Utlänningar” gjorde stort intryck på mig och tog mig på sätt och vis ut i världen. Det var en skildring av den nyanlände utlänningens första tid i Sverige och om längtan och svårigheter.

Jag var förstås också imponerad av att Kallifatides hade kommit till Sverige utan att kunna språket och ändå lyckats ge ut både dikter och romaner efter bara fem-sex år. Onekligen fantastiskt att kunna skriva gestaltande böcker efter så kort tid.

För den som idag läser den språkligt skicklige svenske författaren Kallifatides faller förstås den nuvarande sverigedemokratiska diskussionen om vem som egentligen är riktigt ”svensk” alldeles platt till marken.

Thoeodor Kallifatides är glädjande nog en av de medverkande på Bokens Dag den 24 oktober här på Astrid Lindgrens Näs. Hans nya roman heter Det gångna är inte en dröm och handlar i korthet om hur den 70-årige mannen återvänder till sin barndoms by och storstaden Aten, dit han flyttade vid åtta års ålder. En slags memoarbok, om man så vill. Säkert en mycket fin skildring av både barnets och den äldre mannens känslor.

Det ska bli spännande att höra Theodor Kallifatides berätta på Bokens Dag om den verklighet han befinner sig i idag: en invandrad grekisk man som återvänt till sin barndom, men från sin svenska utsiktspunkt!

Jag kan förresten inte undanhålla er ett avsnitt ur hans debutroman Utlänningar. Det ger en viss relief till dagens debatt om invandrare och våra attityder till de som råkar komma från andra länder och kulturer:

”Många här i landet skryter med att utlänningarna inte har något att klaga över och på ett sätt har de rätt, utlänningen har ju tidigare både hungrat och frusit, blivit förföljd och varit utan arbete.

Men i detta resonemang finns också det som jag skulle vilja kalla för en outtalad klassindelning. Man antar att utlänningen måste vara nöjd i och med att han nått en högre materiell standard, men tilltror honom inte viljan att skapa inom det nya samhället och att skapa i det här sammanhanget betyder inte enbart konstnärlig verksamhet utan en aktiv medverkan i det nya samhällets liv på alla områden.

En svensk vän sade till mig en gång: ’Du kan bli hur bra som helst men bättre än någon svensk blir du aldrig’”.

(Theodor Kallifatides, Utlänningar, 1970)

Biljetter till Bokens Dag den 24 oktober köper du på Astrid Lindgrens Näs (onsdagar-söndagar 11-15), Bokia i Vimmerby eller Vimmerby Stadsbibliotek. Läs mer om Bokens Dag här.

Foto: Per Dahl

Annonser

One comment

  1. […] rolig (märkligt, men så var det) föreläsning om en uppslitande barndom. Nu ser jag fram emot Bokens Dag som anordnas den 24 oktober av Astrid Lindgrens Näs, Bokia och Vimmerby biblioteket. Missa inte […]Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: