h1

Smaskiga recensioner för Bengt Ohlsson

oktober 1, 2010

BENGT OHLSSON ÄR en av de författare som kommer till Bokens Dag här på Astrid Lindgrens Näs den 24 oktober – och idag får han lysande recensioner för sin senaste bok, ”Kolka”.

Därför känns det extra kul att vi i Vimmerby får träffa denne högaktuelle författare snart – han är en spännande föreläsare, så se för allt i världen till att köpa biljett till Bokens Dag redan nu!

Den nya boken, ”Kolka”, handlar om en flicka från Estland som i tonåren har adopterats av en förmögen engelsk dam. Olika världar mötas, alltså – det fattiga baltiska samhället konfronteras med den brittiska överklassen i en svensk roman!

Dagens Nyheter låter Amanda Svensson recensera ”Kolka” och hon är lyrisk och skriver bland annat så här i sin recension:

Något av det roligaste jag vet … är smaskiga romaner och ”Kolka” är en sådan. Flickan trevar fram i språket och sin nya skevande värld, Ohlsson däremot är stensäker. Texten pendlar hastigt mellan högt och lågt, mellan cynisk humor och små sorgepärlor. Jag läser med glädje …”

”Ohlssons ordmusik levandegör ett öde” lyder rubriken på recensionen som Caj Lundgren skriver i Svenska Dagbladet idag:

”Som mycket övertygande samhällsskildrare har Bengt Ohlsson etablerat sig genom ett dussin tidigare verk, och med ”Kolka” befäster han idag sin position ytterligare. /…/ Att en manlig diktare så effektivt förmår att levandegöra denna flicka är en beundransvärd prestation.” skriver Lundgren.

Bengt Ohlsson är kvinnotidningen Amelias ”relationsguru” och det är inte så konstigt. I sina romaner undersöker han ofta mänskliga relationer, både familjeband och kärleksrelationer.

Bengt Ohlsson på Bokens Dag här på Astrid Lindgrens Näs alltså, söndagen den 24 oktober. Biljetter köper du i receptionen i Paviljongen, på biblioteket eller Bokia.

Förutom Bengt Ohlsson framträder även författarna Karin Alfredsson, Theodor Kallifatides, Sofie Sarenbrandt och Lena Göransson. Läs mer här!

PS. Tillägg fredag kväll: nu har också kvällstidningarna Aftonbladet och Expressen levererat sina recensioner. Sammanfattningsvis är de beundrande, om än något mer skeptiska. Kanske är det trots allt skillnad på dags- och kvällspress. Vill du bilda dig en egen uppfattning? Kom till Bokens Dag, köp ”Kolka” och få den signerad av Bengt Ohlsson himself. DS.

Annonser

2 kommentarer

 1. Skillnaden kan vara att vi på kvällspressen faktist läser de böckerna vi recenserar.

  ”Den nya boken, ”Kolka”, handlar om en flicka från Estland som i tonåren har adopterats av en förmögen engelsk dam” står det i Svenska Dagbladets recension som du citerar ur.

  Flickan är från Lettland. Hon har inte adopterats av någon. Däremot har hennes pappa gift sig med en englesk kvinna som är förmögen.

  Svenska Dagbladets recension är vidare full av så många felaktigheter och missförstånd att det tyvärr är svårt att ta berömmet på allvar.

  Dagens Nyheters recensent har lyckligtvis uppfattat intrigen korrekt och hennes positiva läsning har jag i så fall mer respekt för.

  Lycka till på Bokens Dag! Läs boken, gör en egen bedömning, självklart! Jag brukar säga att vi kritiker ska vara glada för att det finns läsare:)


 2. Hoppsan, där ser man. Tack för påpekandet, Inga-Lina, och fy skäms på SvD i så fall. Man måste väl säga att det är bristande respekt av en recensent att inte hålla ordning på basfakta i det verk man recenserar.

  Själv ”Kolka” ligger i högen av nyförvärv från Bokmässan, klar för läsning. Och tack för välgångsönskningarna angående Bokens Dag!

  PS. Vi läsare ska vara glada för att det finns kritiker också, trots allt. DS.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: