h1

Kultur är inte spilld mjölk!

september 1, 2010

Ikväll ska partierna diskutera kulturfrågor i plenisalen, under den något kufiska rubriken ”Kultur i Vimmerby – för turister eller kommunivånare?”.

Men just den frågan kan ju enkelt besvaras så här: kultur är till för ALLA, turister och invånare. Det finns ingen motsättning mellan de två grupperna, deras behov sammanfaller nästan alltid.

Man ställer ju aldrig frågan om det kommunala dricksvattnet eller asfalten på våra gator är till för turister eller kommuninvånare. Alla behöver vi dricka och köra på hyfsade vägar.

Själv har jag besökt både bibliotek, museer och simhallar i andra städer – även utomlands – och sett det som en självklarhet att kunna göra det. Naturligtvis är det deras kommuner och länder (och ibland enskilda stiftelser) som byggt upp och subventionerat verksamheten där, trots att jag som turist njutit i fulla drag för en billig penning.

För Vimmerbys del är jag helt övertygad om att ett brett kulturutbud är jätteviktigt både för turister och kommuninvånare. Kultur är viktigt för att locka turister. Kultur är viktigt för att vi bofasta ska trivas och stimuleras i vår vardag. Det är till och med extra viktigt i en liten kommun som vår!

Kultur i många skepnader kan vara och är en enorm kraft när det gäller tillväxt och utveckling.

Men kultur som en pådrivande faktor i utvecklingen av en kommun kräver också pluralism och professionalitet, det vill säga bredd och många röster. Ett av de misstag jag kan gissa mig till att grannkommunen Hultsfred gjorde, var att bara vattna en enda planta. En stark kulturaktör som dominerar med sin specialitet (rockfestivalen)  kräver komplement av andra kulturyttringar (teater, annan musik, konst, film) för att bli en verkligt dynamisk motor på lång sikt.

Det är därför jag tror att Vimmerby gör rätt som inte nöjer sig med att ha Astrid Lindgrens Värld som en väl fungerande teaterpark på sommaren, utan även utvecklar Astrid Lindgrens Näs till att bli ett kulturcentrum som riktar sig till allmänheten året om. I samarbete med kulturförvaltningen i Vimmerby är jag helt förvissad om att vi kommer att kunna erbjuda ett växande utbud i stan i framtiden.   

Det som händer i ett samhälle med ett rikt utbud av spännande och professionell kultur är att tankeutbytet ökar, idéer får fritt spelrum och kreativitet och innovationer blommar upp.

Därför är det viktigt att kultur inte bara består av föreningsaktiviteter och den mest lönsamma populärkulturen – utan att även den modiga, vågade, riskabla och professionella kulturen finns. Den som utmanar vårt vanliga stätt att tänka, den som får oss att haja till och se på världen och oss själva med nya ögon.

Astrid Lindgrens Näs har vi alltsedan invigningen sommaren 2007 sett det som en uppgift att locka konstnärer och författare från andra delar av Sverige och från utlandet. Vilket har betytt att vi också lockat publik från andra delar av Sverige och utlandet! 

Nog vill jag tro att vår verksamhet bidragit till att mångfalden har ökat i Vimmerby och att invånarna – och besökarna –  fått en ny mötesplats.

Ty varför ska inte en vimmerbybo få chans att möta en livs levande Björn Ranelid, Viveca Lärn eller se spännande konst av Marianne Lindberg De Geer (som var med på vår Pippi-utställning i  fjol) eller Karl Chilcott (vars skulpturer man kan se i trädgården i år) och Pekka Söderberg (som gjort skulpturen med den spillda mjölken ovan, som ingår i vår pågående utställning Trähyss)? Och varför ska inte en besökare till Vimmerby få uppleva samma sak? 

Kultur är utveckling och nya intryck, idéer och diskussioner. Det är vad ett dynamiskt samhälle och dynamiska företag behöver!

Ännu starkare och mer spännande blir det när vi kopplar ihop kulturen med utbildning och forskning, men det ber jag att få återkomma till i kommande inlägg.

Plenisalen i Stadshuset, Vimmerby,  ikväll 19.00. Kom dit, vet jag!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: