h1

Tom Alandhs bredsida mot Vimmerby

augusti 25, 2010

IKVÄLL SÄNDER SVT en dokumentärfilm om Vimmerby, gjord av Sveriges främste och mest respekterade dokumentärfilmare, Tom Alandh.

För sjutton år sedan var Alandh i Vimmerby och gjorde en film om kronofogden Bror Carlsson. I våras var han här i stan igen, för en uppföljare med temat ”solidaritet” i botten. Den färdiga filmen visas ikväll, men till oss vimmerbybor skickar  Tom Alandh en särskild hälsning i dagens Vimmerby Tidning.

I en skarp debattartikel skriver Tom Ahland hur han blivit mer eller mindre hindrad av olika tjänstemän att göra den dokumentärfilm han egentligen ville. Det är visserligen bara Tom Alandhs påstående, men han är en av de mest erfarna filmare som det här landet har och har ett utomordentligt gott renommé.

Alandh har gjort odödliga filmer om Nacka Skoglund och Monica Zetterlund, han har porträtterat uteliggare och funktionshindrade. I stort sett kan man säga att hans samlade produktion är ett slags porträtt av det Sverige vi har haft och har.

Jag har själv ett långt förflutet som journalist och producent inom svensk etermedia, inte minst vad gäller kontroversiella samhällsprogram. Jag har också genom åren stött på stängda dörrar, människor som är misstänksamma mot media, politiker som smiter undan och liknande saker. Inte en enda gång kan jag påminna mig att det har varit positivt för någon. Däremot finns det gott om exempel på hur öppenhet har skapat en positiv utveckling.

Efter att ha arbetat några år med Astrid Lindgrens gärning – och läst massor av artiklar där hon deltar i debatten, blir ifrågasatt och intervjuad – är jag övertygad om att hon kan ha oss andra en hel del att lära. Just genom sitt civilkurage, just genom att vara tillgänglig och svara på frågor. När frågorna blir för intima eller personliga drar hon en gräns, men i huvudsak har jag häpnats över hennes öppenhet och styrkan i hennes sätt att ta debatter, även de obekväma.

Vi arbetar i kommunen just nu (tillsammans med kulturförvaltningen och Vimmerby Turism & Näringsliv) med att ta fram en ny kulturstrategi. I den tror jag en viktig hörnsten måste bli kommunikation och öppenhet. Behovet av en övertänkt mediestrategi  är stort.

Ett ökat flöde av åsikter, granskningar, reportage och debatter är kännetecknande för dynamiska miljöer. Tystnad, däremot, är kännetecknande för räddhågsna och stagnerade miljöer.

Där har inte minst Vimmerby Tidning en viktig funktion och det är bra att man den här veckan gett utrymme för åsikter om Vimmerby utifrån, eftersom det kan ge oss andra nya perspektiv – i måndags en insändare av Birger Schlaug om attityder han mötte, idag en debattartikel av Tom Ahland om offentlighet. Men det är också viktigt att debatten förs i andra, oberoende forum runt om i kommunen.

Vare sig utifrån kommande besökare eller journalister är våra fiender. Ingen av dom kommer med onda avsikter, inte ens de som skulle få för sig att seriöst och otendentiöst granska oss eller är kritiska till hur vi tar emot dem.

Ikväll kolliderar dessvärre två intressanta saker. Dels politikerdebatten i plenisalen om barn och ungdomar kl. 19.00, dels Tom Alandhs film om Vimmerby i SVT 1 kl. 20.00. Den sistnämnda går dock att se senare i repriser och på nätet, för den som istället vill följa paneldebatten i stadshuset.

Så här skriver SVT om Alandhs Vimmerby-film ikväll:

”Det var en gång – i Astrid Lindgrens stad – en kronofogde som cyklade runt bland människor som hade det svårt att få ekonomin att gå ihop trots att de sparade och försakade och drog åt svångremmen ännu ett hål. Medan bankerna spekulerade bort miljarder och fallskärmarna vecklade ut sig för samhällets redan lyckligt lottade. Och trots att alla tyckte att solidaritet var ett viktigt ord var det ingen som riktigt visste vad det var. I fem program under valrörelsen ger Tom Alandh sin bild av tillståndet i Sverige genom att återvända till fem platser och personer som han besökt tidigare.”
 
Programmet sänds även i SVT1 26/8, SVT24 27/8, SVT1 27/8 och SVT1 29/8.
Annonser

3 kommentarer

  1. Å, Kjell Åke, du har så rätt. Jag led och läste i morse. Det är sorgligt om det stämmer fullt ut. Och jag kände som du, att just Alandh är så respekterad och har heller ingen som helst anledning att göra något annat än att på ett ganska stillsamt sätt referera hur han bemöttes.


  2. Intressant


  3. Annika H: Där kunde i och för sig tidningen ha haft en artikel redan idag, när en så pass ansedd person riktar specifik kritik. Det är aldrig kul att bara en sida hörs. Frågan om offentlighet och öppenhet skulle behöva belysas även från den andra sidan s.a.s.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: