h1

En insändare från Schlaug

augusti 23, 2010

IDAG HOPPAS JAG att många får sig en tankeställare vid läsningen av Vimmerby Tidning. På insändarsidan skriver nämligen miljöpartiets förre språkrör Birger Schlaug  en artikel om sina upplevelser av Vimmerby och Astrid Lindgrens Näs.

Schlaug gästade oss förra veckan för att föreläsa om författaren Elin Wägner. Han gick också en sväng på stan och mötte folk som kom fram och hälsade. Så här skriver han idag i tidningen:

”När jag förklarade att jag skulle tala på Astrid Lindgrens Näs så blev jag överraskad över reaktionen. ”Jasså, ska du till Lindgrens näste…”, var en kommentar. ”Det är för mycket turister i stan, för mycket folk på ICA”, var en annan kommentar.”

Den negativa attityd han stötte på från en del vimmerbybor förvånade Schlaug, som under sina resor som politiker ständigt fick frågor om just Astrid Lindgren och Vimmerby. På internationella konferenser har han mött en massa folk och ”förvånansvärt många har med stapplande uttal berättat att de så gärna skulle vilja besöka Vimmerby”.

Schlaug har en stark poäng. Vi i Vimmerby måste i ännu högre grad ta till oss att Astrid Lindgren – och intresset för hennes verk, liv och gärning – är något att vårda och vara stolt över. 

Jag skulle önska att alla Vimmerby-bor kände sig som stolta och öppna ambassadörer, som automatiskt hjälpte till att skapa bilden av Vimmerby som ett öppet, positivt samhälle. En stad som utmärker sig genom att välkomna alla besökare, ge dem positiva minnen och tala väl om Astrid och allt det som skapats i hennes anda.

Om Schlaug reagerar på det negativa, så kan vi vara fullt förvisade om att många andra turister och besökare gör det också. Tyvärr. Där har vi i så fall oss själva att skylla.

 Besökarna är ju de som till stor del bär upp stadens restauranger, hotell och butiker. Det är besökarna som är vårt främsta argument när vi ska argumentera för bättre vägar och tågförbindelser. Vi klarar oss inte utan våra gäster och om vi inte verkligen anstränger oss för att vara goda värdar så gräver vi långsamt men säkert vår egen grav!

Tänk om vi alla kunde ta på oss ambassadörsrollen, tänka positivt och vara glada över att sådana som Birger Schlaug kommer till Astrid Lindgrens Näs och föreläser. Jag tror det är livsviktigt för en kommun att ha ett livfullt och rikt kulturliv med ett brett utbud – på sikt stimulerar det alla medborgare och ger vitamininjektioner till föreningar, enskilda och företag. Plus indirekt också skattepengar in till kommunkassan.

För att nu inte tala om att det blir lite roligare att leva också, om man bor i en stad med ett rikt utbud av teater, bio, musik, föreläsningar och annan kultur! 

Birger Schlaugs slutkläm i dagens Vimmerby Tidning är lätt att instämma i: 

”Långsiktigt måste nog de satsningar man gjort på Näs betraktas som en investering som med stor sannolikhet kommer att löna sig på alla upptänkliga sätt. Med viss avundsjuka konstaterar jag att min hemkommun inte har något liknande… ”

Annonser

One comment

  1. Kan faktiskt bara instämma.

    Som nyinflyttad förvånas jag över den allmänt negativa stämningen i kommentarer ”ute på stan” vad avser turister och besökare. Ska man inte ta väl vara på sina gäster?

    En som ännu inte besökt Näset, men jag kommer vilken dag som helst nu Kjell-Åke. En fika som muta kan jag ju inte motstå…

    Kommentaren ovan är dock äkta hela vägen. Skärpning!Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: