h1

Hemma hos La Nilsson

augusti 5, 2010

I MAJ ÖPPNADE det senaste tillskottet bland svenska personmuseer: opera-sångerskan Birgit Nilssons barndomshem i Västra Karup utanför Båstad.

Häromdagen gjorde jag ett besök på Birgit Nilsson Museum och fick en härlig guidning i den världsberömda sångerskans barndomshem av vd:n själv, Gitte Lindström-Harmark.

Det var faktiskt Birgit som i sitt testamente förordrade att gården skulle bli en minnesplats och redan detta första år tar man emot upp emot hundra besökare varje dag. En fin utställningslokal (inklusive en liten biograf, där man kan se och höra konsertfilmer med Birgit) och det häftigt omgjorda stallet (nu kafé! – se bild nedan) utgör stommen, vid sidan av barndomshemmet.

Likheterna med vår egen verksamhet på Astrid Lindgrens Näs är stora och intressanta. Vi visar ju också ett barndomshem och kan berätta om uppväxten för ”vår” stora författare. Vi har samma problem med att inte kunna släppa in stora grupper av människor samtidigt i den unika miljön och ibland blir förstås människor besvikna när guidningarna är fullbokade.

Vi kan också – tack och lov – visa många originaldokument och föremål, tack vare att både Astrid Lindgrens familj och Birgit Nilssons varit sparsamma och duktiga med att arkivera fotografier, brev och annat. Det är guld värt för kommande generationer, som vill tränga djupare in i respektive konstnärsskap.

Det är alltid rörande att komma nära en stor och berömd konstnär. Det gör man verkligen också på Birgit Nilsson Museum och inte minst historien om hur den begåvade bondflickan kämpade sig in på Musikaliska Akademien i Stockholm, trots faderns motvilja (men moderns uppmuntran) är gripande. Besök förresten gärna Birgit Nilssons officiella webplats och läs mer.

Själv är jag övertygad om att vi måste vårda våra personmuseer, där vi kan ge olika perspektiv på de stora konstnärsskap som vi haft i Sverige och som betytt så mycket för människor runt hela världen. Anders Zorn, Carl Larsson, August Strindberg, Carl Eldh, Carl Milles, Selma Lagerlöf, Ellen Key, Astrid Lindgren med många fler – och nu Birgit Nilsson! – har haft och har så stor betydelse för vår historia och våra liv att det borde vara självklart för en kulturnation att inte bara bevara utan också arbeta vidare med deras gärningar.

För var ska vi annars hitta våra inspiratörer? Det finns faktiskt inget som är enbart ”nutida” eller ”samtida” – allt har ju en bakgrund, en historia och en klangbotten i vårt gemensamma kulturarv.

Jag ser fram emot att vi i framtiden kan ha mer utbyte och samarbete mellan alla de fina person- och konstnärsmuseer som finns runt om i landet och ute i världen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: