h1

Varför konst?

juli 28, 2010

DEN BLÅ KATEDRALEN står stolt intill sockerdricksträdet i vår trädgård och snart blir det både konsert och dans i den. Mats Lodéns häftiga skapelse är sommarens riktmärke i Vimmerby.

Det är nu femte sommaren i rad som vi producerar utställningar på Astrid Lindgrens Näs. Någon kanske undrar  varför vi gör det och inte bara nöjer oss med att visa vår permanenta basutställning och de guidade turerna i Astrid Lindgrens barndomshem?

Det handlar förstås om den helhetssyn som Vimmerby kommun har med verksamheten på Astrid Lindgrens Näs. Ambitionen är att forma ett varaktigt och långsiktigt kulturcentrum i staden, baserat på Astrid Lindgrens skapande gärning.

Men något högtidligt och stillastående museum över Astrid Lindgren skall vi inte vara, utan istället ett modernt kulturcentrum som använder konstens alla uttryck för att skapa debatt, diskussion och nya tankar.

Så här har vi resonerat i bolagsstyrelsen: det bästa sättet att förvalta arvet efter Astrid Lindgren är att föra det in i framtiden genom nya diskussioner, utbildningar,  ny konst och nya intryck. Astrid Lindgren är ingen museal gestalt, utan i högsta grad levande här och nu!

Att vi här på Astrid Lindgrens Näs i samverkan med Linnéuniversitetet drar igång en ny, kvalificerad författarutbildning i höst är bara ett exempel på hur vi vill utveckla detta kulturcentrum i framtiden.

Jag är övertygad om att konst är viktig i den utvecklingen. I själva verket har konsten och kulturen en mycket viktigare roll i varje stad och kommun än vad vi inser. Varför konst och varför konstutställningar? Jo, för att det är konstnärer som är de entreprenörer och innovatörer som bäst förmår gestalta vår tid och ge oss impulser att vidga våra vyer.

Men egentligen är det inte så högtidligt heller. Av konst kan man helt enkelt bli glad. Gå in på vår utställning Trähyss i den gamla prästgården, så förstår du vad jag menar. Stanna till några minuter extra, se noga på träskulpturerna och konstverken. Du blir glad, jag lovar!

Jag tror det är viktigt att Vimmerby har en plats som hela tiden förändras, som om och om igen bjuder på nya tankar och diskussioner. En plats där konst kan ge inspiration. Eller bara lugn och ro: att gå en stund i den blå katedralen och låta tankarna löpa fritt är välgörande för alla.

     

Annonser

2 kommentarer

  1. Får man verkligen plats att dansa i den där?


    • Kom och kolla den 12 augusti kl. 15.30 – då blir det streetdance i Katedralen med både Kulturskolan och Aktiv ungdom!Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: