h1

Forskning och framsteg

maj 13, 2010

EN AV VISIONERNA med Astrid Lindgrens Näs har sedan början varit att knyta an forskare, forskningsprojekt och utbildningar av olika slag till verksamheten. Den visionen börjar nu omsättas i praktiken och de senaste veckorna har innehållit många synbarliga bevis för det.

Ett forskningsprojekt som nu rullar för full fart handlar om ”Datorförstärkta landskap i Astrid Lindgrens hembygd” och drivs av Linköpings Universitet, Nationellt Centrum för utomhuspedagogik och Astrid Lindgrens Näs. I tisdags-onsdags samlades ”designgruppen” till workshop och arbete. Gruppen leds av Magnus Bång och några av deltagarna  är vår egen bibliotekarie Maria Tunek, utomhuspedagogen Anders Szepanski och professor Jan Paul Strid.

Just nu lever vi alltså mitt i ett kluster av kontakter med universitet och högskolor. Linnéuniversitetet gästade oss i början av veckan med en grupp studenter som arbetar med kulturmiljöer och frågor om bevarande, tillgänglighet och gestaltningar. För någon vecka sedan huserade Lantbruksuniversitetet i Alnarp här och studerade landskaps- och trädgårdsfrågor i ett utvecklingsperspektiv och om några månader startar den första författarutbildningen på universitetsnivå för barnboksförfattare här på Astrid Lindgrens Näs i ett mycket inspirerande samarbete med Linnéuniversitetet.

Visionen håller alltså på att bli verklighet, steg för steg. Både Astrid Lindgrens Näs och universiteten tillförs mervärden och jag är övertygad om att de här aktiviteterna kommer att ha positiva följder även för allmänheten, turisterna och näringslivet i Vimmerby.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: