h1

Kommunal kultursyn

maj 3, 2010

https://i1.wp.com/www.olleeksell.com/media/mazetti.jpghttps://i1.wp.com/www.olleeksell.com/media/mazetti.jpghttps://i1.wp.com/www.olleeksell.com/media/mazetti.jpghttps://i1.wp.com/www.olleeksell.com/media/mazetti.jpg

NU ÄR DET dags att se på kultur med verkligt nya ögon i Vimmerby kommun! För trots att vi i mångt och mycket lever på kulturen – framförallt teatern i Astrid Lindgrens Värld –  så finns det faktiskt ingen övergripande strategi för kulturfrågor i Vimmerby.

Men nu har kommunstyrelsen i Vimmerby enhälligt bett oss att leda arbetet med att mejsla fram en ”Kulturstrategi” för Vimmerby kommun tillsammans med kultur- och fritidsförvaltningen, skolan och Vimmerby Turism & Näringsliv AB. Det är helt enkelt dags att skärskåda vilken betydelse kultur i olika former kan och bör ha i den framtida utvecklingen av vår kommun.

Diskussionerna idag – där kommunalrådet PerÅke Svensson, kulturchefen Anders Eriksson, kultursekreterare Anna Olausson samt politikerna Annica Carlsson, Astrid Johansson och Lis Glennfalk deltog – pendlade från att handla om kulturbegreppet i stort till konkreta detaljfrågor. Vi blev snabbt överens om att arbetet måste gå armkrok med två andra viktiga framtidsfrågor i kommunen, nämligen utvecklingen av Vimmerby som destination och utvecklingen av kommunens kommunikation ut mot medborgarna.

Det blir Anders Eriksson och jag som får det operativa ansvaret för kulturstrategiarbetet. Nu börjar ett omfattande förankrings- och tankearbete tillsammans med allmänheten, alla politiker i kommunstyrelse, fullmäktige och nämnder, näringslivet, skolan och föreningslivet.

Själv tror jag vi måste bli mycket mer medvetna om kulturens betydelse som motor i samhällsutvecklingen. Kultur är numera också en näring, inte bara en fritidssyssla. Inte minst i Vimmerby borde vi tydligare ta vara på den roliga utmaning det innebär att utveckla kulturlivet som en framgångsfaktor.

Jag menar, det är ju vi som har Astrid! Ingen svensk kommun har samma gedigna grund att bygga ett häftigt, roligt, levande och lönsamt kulturliv på som vi!

https://i1.wp.com/www.olleeksell.com/media/mazetti.jpg
PS. Ögonen känner ni säkert igen som Mazetti-ögonen. De är ett utsökt exempel på profilering av högsta klass, formgivna redan 1956  av Olle Eksell (1918-2007). Eksell var kanske den förste moderne grafiske formgivaren i Sverige och hans program för chokladtillverkaren Mazetti var det första moderna och mycket lyckade exemplet på grafisk profilering i Sverige. Ett eftersträvansvärt exempel på en ”kulturell strategi”, måhända av det kommersiella slaget. Och väldigt bra! DS.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: