h1

Vinter adjö – dags att se framåt!

april 9, 2010

TROTS NÅGRA SMÅRESTER av snö signalerar nu varje yta på Astrid Lindgrens Näs att våren äntligen tagit grepp om oss. Och precis som skatorna flitigt bygger bo inför sommarens nya kullar, så ägnar vi dagarna åt att förbereda mottagandet av nya skaror besökare.

Den gångna veckan har för mina flitiga medarbetare och mig själv bland annat bestått i möten med blivande säsongspersonal, krattning av trädgårdens stora gräsmattor, kreativa möten med två skilda hotellägare i Vimmerby som tillsammans med oss vill skapa nya, attraktiva paket att marknadsföra gentemot nya gäster,  samt planering av sommarmeny i kaféet. Och i tisdags avnjöt vi en ”kulturlunch” på Näs – ett sätt för alla som arbetar med kultur i Vimmerby att träffas informellt och utbyta idéer och information (tack till Anna Olausson på Kulturförvaltningen för påhittet!).

Vi har också haft besök av den legendariske designern och förre rektorn på Carl Malmsten-skolan, Olle Pira, som på ett inspirerande sätt hjälper oss med vår stora sommarutställning ”Trähyss”. Och jag har fört samtal med Linköpings stift om eventuellt samarbete kring en del av utställningen.

I den f d prästgården har fyra kanalchefer på Sveriges Radio konfererat och häromdagen visade jag vår basutställning om Astrid Lindgren för  Sveriges jordbruksminister. Vår bibliotekarie, Maria, har börjat planera för ALMA-pristagaren Kitty Crowthers besök hos oss i slutet av maj, som nu är klart. Dessutom har jag haft ett spännande möte med en entreprenör som vill köra häst och vagn här i området i sommar – och det vet vi kommer att bli mycket uppskattat av våra besökare!

I mitt anförande inför Sveriges jordbruksminister i tisdags framhöll jag just mångfalden i vårt arbete. Hur vårt uppdrag spänner mellan det lilla, lokala över till det internationella och just därför är så svårt – och så stimulerande! Jag talade också om vikten av att det finns en plats i världen som tar ansvar för arvet efter Astrid Lindgren, denna människa som genom sin gärning har betytt mer än kanske någon annan svensk för vårt gemensamma tänkande och våra demokratiska värderingar.

Jordbruksministern beskrev i Vimmerby Tidning i tisdags vårt företag som ett av flera  ”framgångsrika småföretag” i Vimmerby. Han ser vad andra inte riktigt förmår se: nämligen att ”framgång” inte alltid bara kan mätas i kassaflöde, utan också i tankeflöde och renommé. Av de konfererande radiocheferna fick jag igår höra att Astrid Lindgrens Näs ger ett ovanligt djup och att vår verksamhet är beviset för att Vimmerby satsar seriöst på att bli Astrid Lindgrens stad.

Ibland slår det mig att det kanske är lättare att utifrån se vad vi faktiskt åstadkommer. Och också värdera det högt. En hemmablind opinion kan lätt stirra sig blind på dagskassan och missa den långsiktigt stora betydelse och vinst som det seriösa och oberoende arbetet med Astrid Lindgren faktiskt kommer att innebära för den lilla, lilla staden Vimmerby, i vars utkant en märkvärdigt stark och världsberömd flicka föddes för snart 104 år sedan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: