h1

Lennart Hellsings tur?

mars 21, 2010

Bild: Lennart HellsingVECKAN SOM KOMMER innebär en gyllene vecka för barnlitteraturen. De två mest ansedda litterära priserna i världen kommer att utse sina respektive pristagare på tisdag och onsdag.

Astrid Lindgren Memorial Award är världens största barnbokspris och här på Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby har vi ju lyckan och äran av att få vara värdar för juryn, som på onsdag klockan 13.00 avslöjar vem eller vilka som blir årets pristagare.

Det sker i en ceremoni i Paviljongen, efter att juryn haft sitt slutsammanträde i den f d prästgården. Det brukar vara smockfullt i Paviljongen när tillkännagivandet sker och det känns lika högtidligt som när Nobelpriset i litteratur avslöjas. Alla som vill är välkomna att övervara tillkännagivandet, förstås.

Men redan dagen innan så får vi reda på vem eller vilka som får årets HC Andersen-pris, även det ett mycket högt aktat pris inom barnlitteraturen i världen (Astrid Lindgren fick för övrigt priset redan 1958). Det är IBBY (The International Board on Books for Young People) som utser HC Andersen-pristagaren. Priset delas ut vartannat år till en författare eller illustratör och bland de fem slutligen nominerade författarna finns svenske Lennart Hellsing.

Övriga kandidater är Ahmad Reza Ahmadi från Iran, David Almond från Storbrittanien, Bartolomeu Campos de Queiros från Barsilien och Louis Jensen frrån Danmark.

HC Andersen-priset tillkännages på den stora internationella bokmässan i Bologna på tisdag, alltså. Och dagen därpå kommer tillkännagivandet av årets ALMA-pristagare även det att ske live på mässan – i en direktsändning direkt från Astrid Lindgrens Näs!

Barnboksvärlden håller alltså andan i veckan som kommer. Och faktiskt kan det rentav bli så att Lennart Hellsing får det ”danska” prestigefyllda priset, medan det ”svenska” ALMA-priset tilldelas någon annan – i så fall blir det säkert fart på debatten igen, den debatt som brukar blossa upp varje år när det gäller Lennart Hellsing och Astrid Lindgren Memorial Award.

Själv tycker jag oerhört mycket om Hellsing och anser att han i princip är värd alla priser i världen. Men jag kan också se problemen med att transformera hans svenska och sinnrika diktverk till andra, främmande språk och ändå behålla dess särart. Dessutom är jag övertygad om att Lennart själv hjärtligt applåderat när ALMA-priset tilldelats läsfrämjande organisationer som arbetar med barn.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: