h1

”Vår” dockmakare gör Birger Jarl

mars 16, 2010

IDAG VAR DET roligt att läsa Dagens Nyheters artikel om det fantastiska arbetet med att rekonstruera Birger Jarl.

Extra roligt för oss på Astrid Lindgrens Näs, eftersom den skicklige dockmakaren Oscar Nilsson gjort de uppskattade dockorna av Astrid Lindgren som ingår i vår stora utställning Hela världens Astrid Lindgren.

Jag lovar att väldigt många av våra besökare stannar till framför dioramorna med Astrid Lindgren i 1/3-delsformat, full av häpnad och fascination över hur exakt Astrid är avbildad – och hur levande och verkliga dockorna ser ut, oavsett om de sitter på en afrikansk flickas arm, balanserar på en höskulle, halkar i Vasaparken eller pustar ut på ålderns höst i favoritfåtöljen…

Oscar Nilssons verk är en av de sker vi är mest stolta över i vår utställning. Man kan också se hans ”skulpturer” på Vasamuseet i Stockholm, där han gett flera av besättningsmännen nytt liv, samt på Länsmuseet i Varberg, där hans rekonstruktion av Bockstensmannen finns.

Som sagt, har du inte sett vår utställning än så är det hög tid, inte minst för Oscar Nilssons dockors skull. Öppet onsdag-söndag 11-15 året om. Välkomna!

Annonser

3 kommentarer

 1. Efter att ha besökt utställningen Astrid Lindgrens Näs hösten 2007, kunde jag konstatera att det är den bästa utställning jag någonsin sett. Många andra personer har uttryckt samma beundran.
  Att Oscar Nilssons dockor är oerhört beundransvärda är helt utom tvivel. Men även den stora packlåren med Katla, landskapen som omger dockorna och de fantastiska fotografierna är storslagna.
  Men, om jag förstått det hela rätt, är dessa skickliga hantverkare ledda av någon. Denna någon har alltså designat, formgivit, hittat på alltsammans. Denna person har, om jag inte är felunderättad, också skapat Astrid Lindgrens Världs fantastiska Pippi-miljö. Vem är det? Och framförallt, varför nämns inte detta geni någonstans, varken i denna blogg eller på er hemsida?


  • Hej Conrad.
   Väldigt, väldigt kul att höra ditt omdöme om vår utställning, som vi sannerligen är lyckliga över att kunna visa för tusentals och åter tusentals personer årets runt. Och visst, äras den som äras bör: Håkan Kvist heter utställningens skicklige producent och idégivare. Han hör vanligtvis hemma i Skåne men har mycket riktigt arbetat en hel del i Vimmerby, både med vår utställning och med den nya Pippi-miljön på Astrid Lindgrens Värld.
   Epitetet ”geni” reserverar vi på Astrid Lindgrens Näs emellertid för en enda person, nämligen Astrid Lindgren själv! Men det tror jag både du och Håkan ursäktar.


 2. […] Kjell Åke hansson: Vår dockmakare gör Birger jarl […]Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: