h1

Kultur med gamla ögon?

mars 8, 2010

IDAG HAR JAG bland annat besökt kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott för att diskutera den rapport som Regionförbundet i Kalmar län lagt på bordet och som kallas Kultur med nya ögon.

Tillsammans med Turistbolagets vd Birgitta Bergqvist och kommunchefen Christer Johansson samlades vi för att stämma av våra respektive synpunkter. Av olika anledningar kommer vi in sent i arbetet med Kultur med nya ögon, men det bevingade uttrycket lyder ju: bättre sent än aldrig.

Kultur med nya ögon är en rapport som tillkommit efter att Kalmar län avstod att kandidera som Årets kulturhuvudstad 2014 (det blev Umeå istället!), men också en rapport som blir avstampet in i den nya kulturpolitiken där koffertar och portföljer ska delas ut från statsmakterna till regionerna.

Vi drog en hel del gemensamma slutsatser på vårt möte idag – det internt viktigaste är kanske att vi alla känner ett allt starkare behov av ett tydligt och mycket offensivt kulturpolitiskt handlingsprogram i Vimmerby. Ett handlingsprogram som har stark förankring både hos kommunstyrelse och kommuninvånare. Men det gäller, som sagt, här i kommunen. Hur länets framtida kulturfrågor ska hanteras är en annan sak.

Personligen har jag ärligt talat svårt att hitta det nya i Kultur med nya ögon. Vilken ny kulturpolitisk viljeinriktning som återspeglas i rapporten kan jag inte se. Det mesta är faktiskt samma mål som kulturpolitiken haft sedan 1970-talet. Någon ny vision eller förändrade strukturer/organisationer föreslås inte. Snarast är det kultur med gamla ögon.

Jag har visserligen inte lusläst diskussionsunderlaget. Men bortsett från några mindre och lätt genomförbara idéer, så hittar jag inte de nya, offensiva satsningarna i Kalmar län. Jag ser inte den obändiga viljan till nya erövringar, nya epokgörande tankar eller ett innovativt utnyttjande av de resurser som faktiskt finns i länet.  Det är som att man inte riktigt vågar ta något nytt, stort grepp.

Utgångspunkten i rapporten är nuläget, d.v.s. fyra stora kulturinstitutioner med placering i Kalmar. Detta nuläge (d.v.s. dessa fyra stora kulturinstitutioner) baxar man in i framtiden och permanentar det där. Och så lägger man till ett ganska självklart önskemål om säkrare (d.v.s. större och mer extern) finansiering.

I övrigt verkar rapporten bara var en första uttolkning av riksdagsbeslutet från i höstas om att kulturlivet bör ha en tydligare näringslivsinriktning, att makten över kulturpengarna ska flyttas ut till landsting och regioner samt att kultur ska göra nytta också inom andra samhällsområden (den s k aspektpolitiken).

Jag tror att Regionförbundet och Kalmar län gör ett strategiskt misstag som inte tydligare markerar viljan att också satsa på det som på senare år har tillkommit i norra länsdelen, i första hand Hultsfred och Vimmerby. Här finns möjlighet att utveckla nya kulturinstitutioner av regionalt och nationellt intresse – ja, jag vågar påstå att vi redan har utvecklat dem! Regionen och länet borde driva visionen om ytterligare nationella uppdrag från staten och Kulturrådet. Det ska förstås inte bara vara Konstmuseet i Kalmar, Byteatern, Länsmusiken och Länsmuseet som har sådana nationella uppdrag, utan att även det unika barnkulturklustret kring Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby samt det unika musikklustret kring Rockparty i Hultsfred. Att argumentera för att dessa två institutioner får samma status borde inte vara helt hopplöst.

Det handlar inte om att fördela om kulturpengarna från södra till norra länsdelen. Det handlar om att få en större koffert med pengar till hela länet!

Sådana satsningar och visioner skulle omedelbart medföra tillväxt. Det skulle öka tillresandet till länet. Det skulle föra in kunskapsmassa i länet. Det skulle skapa jobb och aktivitet. Det skulle lösgöra kreativitet. Det skulle självklart också innebära ett nära samarbete med Linnéuniversitetet (och i Vimmerbys fall även med Linköpings universitet).

Vi har en stark motor som puttrar och varmkörs just nu i norra länsdelen. Någon måste snart inse att tillförsel av lite mer bensin här skulle få hela länet att börja röra sig. Framåt.

Det vore intressant med en bred och omfattande debatt kring framtidens kulturfrågor i länet. Den får gärna starta här, kanske genom att du som just nu läser skriver en liten kommentar här och nu! (tryck bara på kommentar här nedan – och skriv några rader)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: