h1

Kultur, kvalitet och pengar

mars 4, 2010

EN STARK ORO skymtar igenom i storstadspressen inför den nya kulturpolitik som just nu sjösätts. Men i vissa stycken ska nog även vi som arbetar med kultur i landsorten dela den oron.  

Den nya kulturpolitiken flyttar, enkelt uttryckt, ansvaret för kulturen och pengarna från staten ut till regioner och landsting. Det blir de regionala analyserna som i framtiden fördelar de pengar som kommer från staten. Och i förstone låter det förstås rimligt.

(fp)-politikern och teatermannen Jasenko Selimovic skriver i sin blogg (och i SvD igår) tänkvärt om att kvalitetsbgreppet är märkligt frånvarande i den senaste kultursamverkansutredningen ”Spela samman”, som presenterades av Chris Heister förra veckan.

”Med andra ord sysselsätter sig inte utredningen med frågan på vilket sätt kommer ”kulturportföljen” att bidra till uppfyllelse av de kulturpolitiska målen?” skriver Selimovic. Och precis där finns oron.

Ty vilken kompetens och beredskap finns ute i regionerna för att värdera och bedöma kulturfrågor? Risken är att man ser kulturpolitik som enbart en gren av närings- eller turismpolitiken.

Kultur är förstås ofta en näring och har verkligen betydelse för att göra en stad eller region attraktiv för besökare av många slag. Men – utöver det finns andra värden som kulturpolitiken skall värna och skapa.  

Konsten i sig har ett värde och kulturupplevelser är viktiga för oss alla i vår strävan att utvecklas som människor och individer. Där spelar kvaliteten en roll, även om kvalitet förvisso är ett vanskligt begrepp.

För att det ska bli möjligt att uppnå de kulturpolitiska målen ”bör man förstås se till att kvalitet utvärderas. Naturligtvis av experter och inte politiker” skriver Jasenko Selimovic.

Läs hela hans artikel här. 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: