h1

Författarutbildning på Näs

februari 24, 2010

IDAG KAN VI kungöra en lycklig tilldragelse: vi har blivit med författarutbildning!

I samarbete med det nya Linné-universitetet kommer Astrid Lindgrens Näs från och med i höst att vara navet i en helt ny akademisk utbildning för blivande barnboksförfattare: ”Att skriva barnlitteratur”!

Det är en kurs på halvfart och riktar sig till den som vill skriva skönlitterära böcker direkt för barn. ”Kursen är till för den som vill utveckla sin personliga uttrycksförmåga och få kunskap om barnbokens roll förr och nu. Kursen hjälper deltagarna att välja inriktning, utveckla sina idéer och sin egen  stil” säger en av kursens lärare, Helene Ehriander, lektor i litteraturvetenskap vid Linnéuniversitetet.

För oss är det extra kul att utöka samarbetet med det nya Linnéuniversitetet. Sedan några år tillbaka har vi gemensamma intressen i gästprofessuren till Astrid Lindgrens minne, som delvis är förlagd hit till Vimmerby.

Tanken med den nya författarutbildningen är att den skall fortsätta, utvecklas till fler nivåer och kompletteras med fler utbildningar som berör barn- och ungdomslitteratur.

Den nya kursen är en distanskurs, men med ett antal träffar förlagda hit till Astrid Lindgrens Näs. Det är ingen hemlighet att vi alla har höga förväntningar på vad utbildningen kommer att ge.

Daniel Bergman, som är studierektor för litteraturvetenskap på Linnéuniversitetet,  tror exempelvis att flera av framtidens barnboksförfattare kan komma att se dagens ljus genom kursen. För de allra bästa hoppas han också kunna öppna en dörr direkt till förlagen och därmed också utgivning.

Vi har också mycket goda förhoppningar om att hitta pengar till stipendier, så att framgångsrika kursdeltagare kan få vistas här på Astrid Lindgrens Näs och arbeta både konstnärligt och vetenskapligt i lugn och ro.

För nog ger det en särskild inspiration att kunna ta rast under det riktiga sockerdricksträdet eller sitta på den förstubro där Astrid Lindgren en gång satt och hämtade kraft!

Sista ansökningsdag är 15 april och den som vill söka ska lämna in arbetsprover för bedömning. Efter urval erbjuds cirka tjugo personer utbildningen från och med i höst.

Vill du läsa mer eller söka till utbildningen ska du absolut klicka här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: