h1

En dag för Haiti

januari 31, 2010

KLOCKAN ELVA SLOG vi upp portarna för ”En dag för Haiti” – det vill säga en dag fylld av tal, musik, dans, film och ännu mera musik, där alla våra intäkter går till Rädda Barnen och Läkare utan gränser.

Vi har extra öppet idag till klockan 17.00 och grande finale på hela dagen är de otroligt populära Lifvens, som står på scenen klockan 16.00.

Först ut var Jacob Carlsson (bilden), som är en vass och alltid läsvärd krönikör, bland annat i Vimmerby Tidning.  Han har också gett ut en bok med titeln ”The Wall”.

Nu läste han en egen betraktelse över katastrofen i Haiti. Med hans tillåtelse publicerar jag talet här:

Tisdagen den tolfte januari, 16.53 lokal tid, drabbades Haiti av en kraftig jordbävning. Jag minns inte vad jag gjorde då, kanske tittade jag på tv, kanske läste jag en bok. Förmodligen spelar det ingen roll. På morgonen efter hörde jag om jordbävningen på tv, förutom att det hänt visste man ingenting. Sedan dess har katastrofens dimensioner växt för varje dag. Det talas om 200 000 döda. Det är som om hela Malmö försvann. 200 000 liv avslutade i ruiner. Och de som överlevde förlorade allt utom livet: släktingar, hem, jobb, förnödenheter. Det liv som de kände, det liv och den vardag de ägde.

I Sverige fortsatte vardagen, plötsligt framstod det som en ynnest, en skamsen lyx, att ha en vardag. Att vakna och göra samma sak, att vakna och veta var mat och vatten finns, att vakna och veta att man lever i ett land där ingenting händer – i ett land som saknar kriser, men som i alla fall har krishantering. Haiti hade aldrig någon chans. Dåliga byggnader, dålig infrastruktur, ingen samhällsstruktur, inga resurser. En naturkatastrof är en naturkatastrof – men drabbar alltid den fattige värst. Ett rikare land med ett rikare folk hade stått bättre rustat, ett rikare land hade inte behövt bränna lika många lik.

Världen saknar en utjämnande kraft. Världen behandlar inte sina inneboende rättvist. De som har det bäst drabbas inte hårdas, det gör de som redan har det värst. Oavsett vilken ondska, oavsett vilken sjukdom, oavsett vilken naturkatastrof kommer alltid den fattiga att drabbas värst av dem. Olyckan väjer inte för den redan olycklige. På så sätt är katastrofen på Haiti mer än en naturkatastrof, den rör även fattigdomen.

Till fattigdomen bär vi alla skuld. Om vi hade velat hade det inte funnits någon fattigdom, åtminstone inte någon extrem. De rikaste i världen är rikare än någonsin, medan de fattiga är lika fattiga som de alltid varit. De fortsätter att hanka sig runt på sina sju kronor om dagen. 1,2 miljarder lever i extrem fattigdom idag, och samma dag dör 30 000 barn av fattigdomsrelaterade orsaker.

Samtidigt lever andra, vi, i överflöd. Det är oanständigt. Det är orättvist. Men det kommer att vara så tills vi inte delar med oss. Vi är inte förtjänta av vårt överflöd, lika lite som en fattig förtjänar att vara fattig. Man föds i ett hem och i ett land, vissa har resurser, andra inte. Det är en fråga om vem som har rätt till resurserna, den som tjänar dem och har dem – eller den som behöver dem.

Världen tittar på och skänker sina gåvor. Vad ska den annars göra? Vad kan den annars göra än visa sitt medlidande och sitt stöd? Förmodligen ingenting. Hur ska den kunna försöka förstå, när ingen kan förstå. Vi tittar på bilderna, bilder på människor som sover i tält, bilder på barn som förlorat sin familj, bilder på högar med lik. Bilder på bröder och systrar, gamla och unga, älskande och ensamma. Ibland tittar vi, ibland bläddrar vi bara förbi – oförmögna att göra något med dem, men ändå tillräckligt berörda för att inte ignorera dem. Och sedan går vi till affären och köper mat för dagen. Vad skulle vi annars göra? Att sända en tanke betyder ingenting, Haiti behöver inte vårt medlidande. Det är oanvändbart, det hjälper inte. Medlidande är till för att skona västerlänningars dåliga samveten, ingenting annat. Det hjälper ingen. Vad som hjälper Haiti är våra resurser.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: