h1

Inspiration i Odense

januari 30, 2010

ETT MER ÄN fullspäckat program har våra värdar i Odense serverat styrelsen för Astrid Lindgrens Näs under två otroligt innehållsrika dagar.

Varför Odense? Jo,det här är ju HC Andersens födelsestad och dessutom den första by i Danmark där en bok blev skriven och tryckt, så vad passar bättre som studieobjekt för oss än en annan nordisk världsberömd författares hemort? På bilden ovan är delar av styrelsen församlad på gården innanför HC Andersens barndomshem.

Idag, fredag, har vi talat mycket om kulturpolitik. Jag tror vi alla är mycket inspirerade av det utvecklingsarbete som pågår sedan 2004 i Odense och som kopplas till kultur och kulturpolitik. I Odense bestämde man sig då för en gemensam satsning på kultur – och med gemensam menas att den genomsyrade hela kommunen, både kulturförvaltningen (förstås) men också hela kommunledningen, stadsbyggnadskontoret och barn- och ungdomsverksamheten. Från högsta hönset i kommunen och ner till alla tjänstemän var man överens om att Odense skall bli en kulturkommun, dvs en kommun full av upplevelser, event, historia, en kreativ puls och många aktiva rum i staden.

När vi nu har gått runt och studerat museer, konserthallar och Kulturmaskinens öppna och vitala verksamhet – ja, då slår det i alla fall mig att om en kommun verkligen bestämmer sig och arbetar fram ett tydligt kulturhandlingsprogram, ja, då kommer man att nå framgångar! För det har man bevisligen gjort i Odense.

”En by med oplevelse og livskvalitet” sa kulturchefen Ellen Drost och kulturkonsulenten Nicolai Frank tidigare idag. Och att satsningen på kultur har haft en mycket stor nytta för Odenses identitet och näringsliv intygade turistchefen Claus Koch.

Vi tar med oss tron på att även Vimmerby kan bli en kulturkommun. Odense är visserligen tio gånger större, men det är å andra sidan egentligen inte så värst mycket större! Ska Vimmerby växa – och verksamheten på Astrid Lindgrens Näs utvecklas – så har vi en del att lära av Odenses konsekventa beslutsamhet!

Läs gärna mer om vår resa på de bloggar som skrivs av Kristina Alsér (styrelseordförande i Astrid Lindgrens Näs och landshövding i Kronoberg) och Eric Sjöström (chef för Kulturhuset i Stockholm och ledamot i vår styrelse).

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: