h1

Aftonbladet, Vimmerby & Saltkråkan

januari 15, 2010

”VIMMERBY SITTER I klorna på Astrid Lindgrens släktingar” lyder en av dagens skräckinjagande rubriker i nätupplagan av Aftonbladet. På nätupplagans förstasida slås det dessutom fast att ”Astrids släkt kör över Vimmerby”.

Därigenom ges återigen tvivlet näring hos gemene man – var det rätt att sälja till Saltkråkan och borde inte kommunen istället ha behållit Astrid Lindgrens Värld i sin ägo?

För min del är jag fortfarande övertygad om att försäljningen är rätt och att Saltkråkan är den perfekte ägaren till Astrid Lindgrens Värld.

Den affär som nu snart är i hamn cementerar Vimmerby som den plats där den enda teaterparken med Astrids figurer ska finnas enligt nuvarande modell. För teaterparken och för kommunen (och inte minst det företag jag leder, Astrid Lindgrens Näs) blir rättighetsfrågorna enklare och verksamheterna kan utvecklas i samråd med familjen – vilket har en stor betydelse gentemot omvärlden, inte minst ur trovärdighetssynpunkt.

Läser man Aftonbladet kan man dock få för sig att Vimmerby kommun håller på att krossas av de stygga odjuren från Saltkråkan.

Men alldeles bortsett från frågan hur det går till när man sitter i klorna på någon, så är rubriken lika slarvigt och tendentiöst skriven som resten av artikeln. Tonläget gör att all eventuell information blockeras.

Aftonbladet upprepar i stort sett bara de argument som funnits i debatten i Vimmerby under lång tid nu. Det är argument som är överspelade och som inte vunnit något gehör, vare sig hos de styrande politikerna i fullmäktige eller hos folkflertalet. Frågan om försäljningen av Astrid Lindgrens Värld till Saltkråkan är inte ens partiskiljande – samtliga partier i kommunstyrelsen är för en försäljning, även efter ett års argumenteringar och motförslag och diskussioner. Någonting måste kanske den representativa demokratin få betyda också?

Det finns två saker att kommentera i artikeln, bortsett från de svårt tendensiösa ordvalen:

För det första: royaltyfrågan. Det finns ingen tvekan om vem som äger upphovs- och varumärkesrättigheter kopplade till Astrid Lindgren. Det är hennes barn och barnbarn genom bolaget Saltkråkan. Det är ett faktum som inte kan resoneras bort, utan som man måste förhålla sig till om man vill arbeta med Astrid Lindgrens författarskap. Det finns heller inget juridiskt tveksamt eller omoraliskt i att det är så.

Att Astrid själv och hennes efterlevande låtit bli att lyfta någon royalty när kommunens bolag utnyttjat rättigheterna, innebär ju inte att rättigheterna inte är värda någonting. Gratis är inte per automatik värdelöst. Ska man därför sälja Astrid Lindgrens Värld på den öppna marknaden är det självklart att en extern köpare måste räkna med att betala sedvanlig royalty för rättigheterna – för det finns inget som helst oskäligt eller moraliskt förkastligt i att Saltkråkan, liksom alla andra, vill ha betalt för rättigheter som de äger. Någon ”chockhöjning” är det definitivt inte, utan en logisk beräkning av vad det kostar att exklusivt använda Astrid Lindgrens renommé och figurer i en kommersiell verksamhet.

För det andra: försäljningen av Astrid Lindgrens Värld bottnar ytterst i att skattebetalarna i Vimmerby inte kan eller bör belastas med de risker som en utvidgning och fortsatt utveckling av parken innebär. Skattepengar är inte riskkapital i en kommersiell verksamhet. Sådant kapital ska komma utifrån. I en framtida utveckling har Saltkråkan bäst möjligheter att både skjuta till eget kapital och hitta externa finansiärer till de satsningar som måste göras om Astrid Lindgrens Värld ska behålla och förstärka sin ställning i turist-Sverige!

Aftonbladets flora av förenklade fakta och argument är en exakt blåkopia på den kampanj mot affären som drivits av några få personer i Vimmerby under lång tid – och utan dokumenterad framgång ens i den breda folkliga opinionen.

Inte någonstans i argumenteringen finns framtiden med. Inte någonstans i journalisten Annelie Östlunds Aftonbladet-artikel intresserar hon sig för frågan om varför kommunen vill sälja en del av Astrid Lindgrens Värld eller varför Saltkråkan vill köpa. Inte en fråga om hur parterna vill utveckla verksamheten i framtiden, inte en tanke kring vilka mervärden som kan skapas för företag, besöksnäring, kommun och kulturklimatet.

Vi som arbetar med Astrid Lindgren-frågor i Vimmerby kommun tänker däremot på det – dagligen. Genom mina kontakter med Saltkråkan vågar jag påstå att man från det hållet också ser helheten. Ett starkt Astrid Lindgrens Värld, en expansiv verksamhet på Astrid Lindgrens Näs och en vitalitet i Vimmerbys kultur- och näringsliv i övrigt – det är naturligtvis något som också stärker de varumärken som Saltkråkan äger! Kort sagt: en win-win-situation, om alla hanterar det rätt och satsar.

”Vad är Vimmerby utan Astrid Lindgrens Värld och författarinnans sagofigurer?” undrar Östlund nyvaket. Svaret är givet: då är Vimmerby en vanlig landsortskommun utan någon speciell identitet och med en halv miljon besökare färre varje år.

Det är just därför som det är viktigt att ha en god, kreativ och fruktbar realtion med rättighetsinnehavaren Saltkråkan. Samtidigt har ju Saltkråkan allt intresse av att Vimmerby – som alltid kommer att vara Astrid Lindgrens födelsestad – blir det centrum i världen som håller Astrid Lindgrens författarskap aktuellt och levande. Båda vinner om båda satsar.

Vårt kontaktnät ut mot världen vidgas ständigt. Vimmerby är inte längre en liten håla i nordöstra Småland, utan en plats i världen. Genom Saltkråkans direkta engagemang i Astrid Lindgrens Värld – och i vår verksamhet på Astrid Lindgrens Näs – är jag helt säker på att den utvecklingen bara har börjat.

Sedan får kritiker och ekonomijournalister prata om gårdagen hur mycket dom vill. Vi är många som är betydligt mer intresserade av framtiden!

Trevlig helg – avnjut den gärna med ostkaka, sylt & grädde samt kaffe (30:-!) i vårt inglasade kafé! Öppet 11-15. Välkomna!

PS. Det är Astrid som kikar på maktahavare i vår utställning ”Hela världens Astrid Lindgren” på bilden ovan! DS.

Annonser

4 kommentarer

  1. Mycket bra skrivet!!


  2. Tack för en mycket informativ text! Som du skriver, det som stod i ABs artikel låter som ett eko av vad jag uppfattat varit diskussioner tidigare, men som jag nu trodde att man kommit vidare från. Vari ligger intresset att mer eller mindre svartmåla Astrids släktingar och bolaget Saltkråkan? Som att någon måste vara ”the bad guy”… Ja, jag skakar på huvudet och fortsätter se fram emot många besök i Vimmerby. Ett intresse som från början förstås handlade om berättelserna som fanns att se där, ”live”, men som sedan växt till att innefatta hela bygden.
    Ha en skön helg!


  3. Bra skrivet och läste nämnda artikel i AB…
    Vimmerby for ever!!! – när det gäller ALV (och Näs).


  4. […] för politsk kampanj gällande Astrid Lindgrens Värld. Malin läs mitt tidigare inlägg samt Kjell-Åke Hansson ypperliga inlägg. Detta gäller även Hagwall. Sedan kan ni skriva om och göra det […]Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: