h1

Saltkråkan köper Astrid Lindgrens Värld

januari 12, 2010

NU VERKAR DET som att den länge omdiskuterade affären mellan Astrid Lindgrens familjs bolag Saltkråkan AB och Vimmerby kommun äntligen kommer i hamn!

Under tisdagens sammanträde har kommunstyrelsen sagt ja till det avtal som arbetats fram. Saltkråkan köper 70 procent av aktierna i Astrid Lindgrens Värld för 24,3 miljoner kronor och det enda som krävs nu är att kommunfullmäktige godkänner affären vid sitt nästa möte, den 25 januari. Ett mer än hett tips är förstås att kommunfullmäktige ansluter sig till kommunstyrelsens linje.

Frågan har, som bekant, varit segsliten och kantats av en mängd utspel från olika håll. Det är svårt att tänka sig någon annan kommunalpolitisk fråga som blivit så stött och blött på möten (inofficiella och officiella), i debattartiklar och annorstädes. Att det efter ett drygt års debatt och argumenterande faktiskt finns en enhällig politisk majoritet för att sälja Astrid Lindgrens Värld till Saltkråkan, visar tyngden i de positiva argumenten. Jag tror vi är många i kommunen som nu drar en lättnadens suck och som vill lägga alla gamla diskussioner bakom oss, för att istället se fram mot de nya spännande möjligheter som nu uppenbarar sig.

Vad är det för möjligheter då? undrar någon. Vad tillkommer nu när Astrid Lindgrens familj går in med ett totalt engagemang i ett av Vimmerbys absolut viktigaste företag?

Ja, den stora fördelen är förstås att familjen gör det – det borgar för att Vimmerby för överskådlig tid framöver kommer att vara den enda plats där barn och familjer kan möta Pippi, Emil, Rasmus, Ronja, Karlsson och alla de andra i ”verkligheten”! Det är i Vimmerby (och bara i Vimmerby) som teaterparken kommer att finnas. Att det innebär ytterligare vinning för kommunens invånare i form av ökade inkomster från turismen är mer än självklart.

Det är Saltkråkan som äger rättigheterna till det Astrid Lindgren skapat. Saltkråkans engagemang i Vimmerby innebär att kommunen garanterat kan behålla sin särställning i nyttjandet ett av världens främsta varumärken, nämligen Pippi Långstrump. Att just Saltkråkan från och med nu blir majoritetsägare, innebär också en garanti för att vi fortsätter arbeta respektfullt och klokt med Astrids skapelser. Det, tror jag, är i sin tur viktigt för att förmedla äkthet, trovärdighet och djupa upplevelser av den fantastiska värld som är Astrid Lindgrens.

Det är för mig ingen tvekan om att det är är ett viktigt och offensivt steg i utvecklingen av kommunen och dess profil. För oss på Astrid Lindgrens Näs innebär det i första skedet egentligen ingenting, men jag vet att både Saltkråkan AB, kommunstyrelsen och många inom näringslivet i Vimmerby ser våra verksamheter som intimt hopkopplade – och att Astrid Lindgrens Värld och Astrid Lindgrens Näs framöver kan utvecklas ännu mer tillsammans och bidra till en mycket positiv utveckling i hela kommunen.

Naturligtvis vad gäller turismen och besöksnäringen, men också vad gäller etableringen av fler universitetsutbildningar, fler konferenser och andra evenemang med rötterna i Astrid Lindgrens hemstad och författarskap. Det är lätt att se dynamiken i detta på lång sikt.

På Vimmerby kommuns hemsida kan den som vill hämta hem avtalen samt det officiella pressmeddelandet från tisdag 12 januari. Vimmerby Tidnings nyhetsartikel i onsdagsnumret kan du läsa här.

Annonser

3 kommentarer

  1. Klokt beslut. Gratulerar. Dessutom bra artikelkommentarer.


  2. Visst är det ett klokt beslut! Tack för kommentaren! /Kjell Åke


  3. Vad säger du om artikeln här? Den låter ju, för att uttrycka det milt, inte fullt lika positiv… http://www.e24.se/business/tjansteforetag/vimmerby-sitter-i-klorna-pa-astrid-lindgrens-slaktingar_1793921.e24Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: