h1

Less Lucia is more!

december 14, 2009

GÅRDAGEN BLEV VERKLIGEN jullik här på Astrid Lindgrens Näs. Snön föll och två nordsvenska hästar körde skytteltrafik mellan centrum och Näs – en stilfull inramning till luciafirandet.

Många besökare hittade till oss i helgen, och inte undra på det. Hantverksdag på lördagen och samtal med Astrid Lindgrens brorsdöttrar på söndagen – och dessutom ett litet men mycket välsjungande luciatåg!

Barbro, Eivor och Gunvor bjöd på många livfulla bilder från sin barndom på Näs, inför ett fullsatt kafé i Paviljongen. Berättelser om hur faster Astrid kom från Stockholm, då och då med nymodigheter och dofter från storstaden. Gunvor mindes till exempel med förtjusning sin första adventskalender med glitter, som hon fick av Astrid.

Åtminstone för mig var det en nyhet att Nils Karlsson Pyssling egentligen började som en muntlig historia, berättad av Astrid för sin brorsdotter Eivor här på näs. Eivor var en blyg lite flicka då och minns idag hur hon ofta satt gömd under mangelbordet och väntade på att faster Astrid skulle komma förbi.  Astrid låtsades först inte om att hon såg Eivor, men lockade efter ett tag fram henne med ordet ”Ska jag berätta om de små gubbarna under golvet?”  Det var dessa berättelser som sedan Astrid Lindgren utvecklade till historierna om Nils Karlsson Pyssling. ”Killevippen” är fortfarande ett av mina favoritord, berättade Eivor.

Söndagen avslutades med ett mycket fint litet luciatåg, med endast fem flickor på vår lilla scen. Men som dom sjöng! Ett suveränt fint program, klockren stämsång och precis så där lagom högtidligt som det ska vara på Lucia.

Undrar om vi inte såg en tradition födas just där och då i Paviljongens kafé?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: