h1

Låt inte Astrid Lindgren bli slagträ!

oktober 18, 2009


I REFERATEN IDAG efter Sverigedemokraternas landsmöte kan vi läsa i både Expressen och Aftonbladet hur det främlingsfientliga partiet försöker kidnappa Astrid Lindgren och reducera hennes gärning till någon sorts myt om det ursprungliga Sverige.

Det är tyvärr inget nytt. Bland annat här i Vimmerby har vi sett hur Sverigedemokraterna i sina propagandastånd på marknader och torget sålt Astrids böcker, med en skyltning som uppenbart är ägnad att koppla Astrid Lindgren till partiets främlingsfientliga budskap. Det är både en skymf och djupt okunnigt.

För det första: Astrid Lindgren är inte en författare med ett program, det vill säga hon har inte skrivit böckerna om Bullerbyn eller Emil med avsikt att presentera ett svenskt idealsamhälle eller konservera ett gammalt samhällssystem. För att nu ta några exempel.

För det andra: när Sverigedemokraternas partisekreterare riktar ett ”tack till Astrid Lindgren för insatserna för den svenska kulturen” och säger att ”hennes kulturbevarande gärning är ofantligt stor”, så låter det sig möjligen sägas och ingen har väl något att invända mot det. Men när nästa andetag handlar om hur invandringen har förstört ”den svenska kulturen” så blottas en avgrundsdjup okunskap – eller är det ren illvilja? – om Astrid Lindgrens hållning i centrala frågor kring invandring, demokrati och hatideologier.

Denne partisekreterare verkar vare sig ha förstått Astrid Lindgrens litterära texter eller hennes starka politiska och ideologiska engagemang. Han har inte läst den djupa avsky mot rasism som Astrid Lindgren ger uttryck för redan 1950 i ”Kati i Amerika” och sedan konsekvent håller fast vid under resten av sitt liv. Han har en blind fläck vad gäller Astrids antinazistiska hållning under andra världskriget. Han har totalt missat hennes djupa och modiga engagemang för flyktingbarn och flyktingfamiljer.

Kort sagt: den Astrid Lindgren som i verkligheten var en stark humanist, tolerant, vidsynt, nyfiken och öppen försöker Sverigedemokraterna nu kidnappa och reducera till en nationalistisk portalfigur. Det kommer naturligtvis inte att lyckas.

Vårt arbete på kunskaps – och kulturcentrumet Astrid Lindgrens Näs blir nu ännu viktigare. Att intensivt lyfta fram den Astrid Lindgren som är sann: hon kommer aldrig att bli främlingsfientlig, aldrig bli provinsiell, aldrig bli inskränkt och intolerant.

Det känns mer och mer som en nationell angelägenhet att fortsätta arbetet med Astrid Lindgrens Näs; det kan inte i längden vila på några tusen vimmerbybors axlar att samla, studera och utveckla kunskapen om vad Astrid Lindgren i grunden står för!

Björn Wiman skriver idag i Expressen om fyra konstnärer som betytt mer än andra under svenskt 1900-tal: Evert Taube, Vilhelm Moberg, Ingmar Bergman och Astrid Lindgren. Till det skulle jag vilja påstå att Astrid Lindgren är den av alla svenskar som allra mest personifierar det svenska 1900-talet, genom sitt konstnärsskap och sin kraft att påverkar opinionen.

Det faktum att Astrid Lindgren inte längre lever ger sorgligt nog ett utrymme för sådana ohistoriska virrpannor som befolkar Sverigedemokraterna. Annars hade hon nog rutit ifrån själv. Och, tror jag, pulvriserat partiet.

Annonser

5 kommentarer

  1. Tack för detta inlägg. Tydligt vad det handlar om.


  2. Tack!


  3. Bra inlägg!!


  4. Bra rutet !!! Tackar kära lb !!


  5. Mycket bra inlägg. Tack för det!Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: