h1

Astrid och Nobelpriset

oktober 8, 2009

Astrid-kikar-2-025TÄNKA SIG ATT det fortfarande skrivs om Astrid Lindgren i samband med Nobelpriset i litteratur, som tillkännages om tre och den halv timme!

Idag är det Stefan Jonsson i Dagens Nyheter som citerar en icke namngiven tysk professor, som i en diskussion för några år sedan lär ha hävdat att det bara är svenskarnas småaktighet som gör att Akademien inte insett Astrid Lindgrens historiska betydelse.  Jag citerar ur artikeln:

”I likhet med klassikerna hade hon (Astrid) skapat en rad mäktiga myter som blivit ett med samhällets kulturella bas och människors självför­ståelse. Därmed hade hon förverkligat litteraturens högsta mål – inrättat fantasins fristäder, rum och roller, öppna för alla dygnet runt.”

Nu vet vi att Astrid Lindgren själv inte direkt suktade efter Nobelpriset, men skulle hon ändå ha fått det under sin levnad så var väl det där ingen dum motivering, eller hur?

Bilden ovan  förresten hämtad ur en av montrarna  i vår basutställning ”Hela världens Astrid Lindgren”. Har du inte sett den än så bör du snarast ställa kosan till Astrid Lindgrens Näs. Öppet 11-15 onsd-sönd. Välkommen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: