h1

Stora Turismpriset!

september 2, 2009

pippi vid sockerdricksträdetHURRA! IDAG FIRAR VI att Astrid Lindgrens Näs nominerats till Stora Turismpriset 2009. Av 131 kandidater är det nu bara vi och sjutton andra anläggningar kvar. Den 16 september avgörs sedan regionfinalen i residenset hos landshövdingen i Kalmar. Spännande!

Stora Turismpriset delas årligen ut av Stiftelsen för kunskapsbefrämjande inom turism, i samarbete med Tillväxtverket och Rese- och Tursimnäringen i Sverige. Det är ett prestigefyllt pris, som tar sikte på att belöna innovativa och unika turist- och besöksmål i Sverige.

I regionfinalen tävlar Astrid Lindgrens Näs mot Ystad kommun och Spirit of Hven Backafallssbyn.

Det känns stimulerande och väldigt roligt, att vi redan på vårt andra hela verksamhetsår blir uppmärksammade så här. Men, som jag så ofta sagt: Astrid Lindgrens Näs är verkligen ett ovanligt kulturcentrum i landet, som å ena sidan tillfredsställer en allt större grupp kulturturister och å andra sidan arbetar intensivt med att etablera verksamheter i samarbeten med flera universitet.

Kombinationen kunskap-kultur-rekreation tror jag är ett  viktigt koncept i framtiden, i synnerhet i en värld där informationsflödet blir allt brokigare och kunskaper allt grundare. Jag ser fram emot att fortsätta utveckla Astrid Lindgrens Näs till en nyskapande arena för kunskapsutbyte och forskning, men också till ett häftigt, lekfullt och spännande turistmål för allmänheten.

För att nu inte tala om vårt tredje ben, som innebär att utveckla kulturverk-samhet riktat till närområdet och vimmerbyborna.

Massor av utmaningar finns och vi är långt ifrån målsnöret. Men att vi är på väg, vet vi – och att det finns potential vet vi också. Astrid Lindgren har en sådan kraft i sin gärning, att den kommer att vara viktig länge än. Kanske viktigare och viktigare, förresten.

Roligt är också att nomineringen kommer samma dag som vi tar ett steg till framåt – från och med idag är vårt bibliotek öppet för allmänheten varje onsdag 12.00-15.00.

Nu laddar jag för kvällens offentliga föredrag i Paviljongen, där vi får höra Astrid i en massa situationer. Det är radiomannen Håkan Sandblad som berättar om Astrid i radion, efter att ha djupgrävt i radioarkivet! Hinenr du, så skynda hit. 19.00 börjar han, men fika har vi från 18.00.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: