h1

Att tala med barn

augusti 25, 2009

AudioguideIDAG VAR DET dags för den andra föreläsningen i den serie som vi i höst arrangerar här på Astrid Lindgrens Näs, i samar-bete med Växjö Universi- tet.

Doktoranden Anne Harju förmedlade många kloka tankar kring hur vi egentligen samtalar med barn. Ofta finns det fortfarande ett vuxenpers- pektiv och fortfarande har vi svårt att se barn som egna individer.

Anne Harju pekade på att vi vuxna ofta bär med oss en barlast in i samtalen med barn: dels att vi ser barn som ”becomings”, dvs som några som ska utbildas till att bli det vi förväntar oss av dem, dels att vi har schablon-mässiga tankar om hur barn resonerar i olika åldersgrupper och dels att vi faktiskt är överordnade. I kraft av att vi är vuxna har vi makt och styr ofta samtalen med våra barn onödigt mycket.

”Vet vi vuxna alltid bäst?” var en av de provocerande frågor som Anne Harju ställde. Och ja, det kan man onekligen fråga sig.

Själv tycker jag det är intressant med hennes iakttagelse att i många familjer beter sig barnen mer vuxet än föräldrarna. Och i andra familjer beter sig de vuxna betydligt mer barnsligare och mer oansvarigt än barnen.

Mitt i föreläsningen visade Anne också en av de bästa sketcher som gjorts i svensk television. Den som så tydligt visar våra förväntningar på barn och hur barn också försöker gå oss till mötes… även om det inte gick så bra i den här sketchen!! Klicka här!

Föreläsningen ingår i den serie kring barns situation idag, den serie som inleddes i maj med gästprofessor Mike O´Brien från Nya Zeeland och som avslutas i november med professor Tapio Salonen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: