h1

Succé för SPUNK på Näs

augusti 20, 2009

DSC_0009DET BLEV SUCCÉ direkt när SPUNK- festivalen riv- startade med en helkväll här på Astrid Lindgrens Näs igår.

Det var samtidigt premiär för höstens onsdagskvällar, den programserie som vi arrangerar i samar- bete med biblioteket i Vimmerby. Fick jag önska mig något så vore det att onsdagskvällarna framöver blev precis som den igår: full av upplevelser, musik, föreläsningar, allvar och humor, teater och därtill en stor publik!

I två timmar varvades folkmusik från balkan och Sverige, gatuteater från Bolivia och Ukraina med föreläsningar om barns rättigheter och villkor. Speciellt fastnade jag för Liza Haglunds föredrag om barn och filosofi, med utgångspunkt från hennes verksamhet på Södertörns högskola och Södra Teatern i Stockholm. Mycket spännande att ta del av hur hon i de filosofiska samtalen får barn att vidga sina perspektiv, förändra sitt tänkesätt och inte bara framföra sina åsikter – utan också lyssna till andras och försöka förstå.

DSC_0084Musik med gruppen Salami (från Länsmusiken i Oskarshamn), film med Clowner utan gränser, gatuteater med Almbor från Bolvia, Jennifer Hartleys föredrag om ”Theater versus opression” samt musikavslutningen med ukrainska Parostok gjorde denna onsdagskväll mycket minnesvärd.

En särskild applåd till Vimmerby kulturskolas Agneta Regell, som drivit på så att Vimmerby återigen har en internationell barn- och ungdomsteaterfestival, SPUNK-festivalen.

Jag kan inte se annat än att SPUNK – om festivalen får utvecklas – kan bli kulturens svar på fotbollens Gothia Cup, det vill säga en stor internationell samlingspunkt för barn och ungdomar från hela världen. Och varför ska en kommun egentligen sikta lägre än så?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: