h1

Twittrande om Pippi

maj 25, 2009

twitter

SYDSVENSKANS KULTURREDAKTION HAR avslutat en något märklig, men kanske rolig, tävling om att sammanfatta en svensk roman med max 140 tecken. En ”twitteraturtävling”, som den kallas.

Vinnare blev förstås en twittersammanfattning av Pippi Långstrump, förfärdigad av Fredrik Tidfält: ”Rödhårig revolutionär överklasstjej leker husockupant med apejävel och vit medelklass”. Hur denne poetiske twittrare har resonerat framgår av Sydsvenskans artikel.

Fast jag undrar hur ordet ”apejävel” halkade in där? Stackars Herr Nilsson är väl ingen jävel precis. Men att krydda med svordomar verkar nuförtiden vara recept 1 A i humorkretsar.

Att komprimera böcker så här är inget nytt. Vem minns t.ex. inte ”Illustrerade klassiker”? Det är kul och bekvämt, och blir faktiskt till ett eget litet verk. Även om man nog inte ska ta  ”twitteraturen”  på alltför stort allvar, trots allt.

Däremot kan jag inte låta bli att tänka på mästaren i genren korta berättelser:  Ernest Hemingway. Han sa själv någon gång att följande ”sexordsnovell” var bland det bästa han någonsin skrivit:

For sale: baby shoes, never worn.

Och visst är det ett helt drama som spelas upp i vårt inre när vi läser en sådan novell!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: