h1

Vimmerby – en kulturkommun?

maj 13, 2009

CKS möte maj 09ÄR DET EN medveten kulturpolitik som styrt hur Vimmerby tagit hand om arvet efter Astrid Lindgren – eller är det mest en slump hur det har blivit?

Det var en av de kontroversiella frågor som Centrum för Kommunstrategiska Studier vid Linköpings Universitet ställde vid ett möte här på Astrid Lindgrens Näs i måndags. Kajsa Althén (i mitten på bilden) redogjorde på ett mycket målande sätt hur utvecklingen av Astrid Lindgrens Värld varit sedan starten – där kommunen, mer eller mindre utan egen önskan eller drivkraft, gått in i ett ägande av parken.

Detta ägande vill kommunen idag, med total politisk majoritet, göra sig av med, för att istället låta Astrid Lindgrens familj gå in som majoritetsägare. Naturligtvis det mest hållbara ägandet på sikt, både för att garantera att parken gör ”rätt” i förhållande till Astrids idéer och önskningar, men också för att säkra Vimmerbys framtida möjligheter att utvecklas med Astrid Lindgrens som bas.

Märkligt nog verkar boendenäringen och en del andra otydliga och ofta anonyma kritiker vara emot den utvecklingen, vilket i mina ögon är ungefär lika tokigt som att Älmhult skulle kämpa emot att familjen Kamprad fortsätter äga IKEA och ha kvar huvudkontoret i Småland.

Jag kan faktiskt inte se några argument som talar mot att även hotellen i Vimmerby på några års sikt skulle må mycket gott på den satsning som Astrids familj är beredd att göra på Astrid Lindgrens Värld.

CKS:s panel väckte också en intressant fråga om kulturpolitik. I en stad som faktiskt saknar ett renodlat kulturpolitiskt handlingsprogram – och där den enda lokaltidningen inte ens kan stava till kultursida, än mindre producera någon – så är frågan berättigad. Astrid Lindgrens Värld är ingenting annat än en kulturföreteelse, som Kajsa Althén sa vid mötet.

Sedan jag kom till Vimmerby har jag hävdat att kommunen borde utvecklas med kulturen som bas – en utveckling som skulle kunna bli mycket hållbar med den världsberömda Astrid Lindgren som grundpelare och som naturligtvis till slut också kommer att generera många jobb, nya företagsetableringar och stärka den handel och det företagande som redan finns idag i kommunen.

Först kommer kulturen – sen kommer näringslivet! Det är jag helt övertygad om och det har visat sig stämma på plats efter plats, världen runt.

Nu väntar vi på CKS:s slutrapport. Det blir spännande läsning!

One comment

  1. Tack för ett bra möte på Näs. Det var mycket givande och hoppas att kommunen och andra aktörer sen kan ta tillvara på slutprodukten som vi kommer få i vår famn.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: