h1

Grattis Inger – och grattis Astrid!

maj 4, 2009

sf_only

IDAG FYLLER MINSANN skådespelerskan Inger Nilsson 50 år – ett stort grattis från oss som jobbar på Astrid Lindgrens Näs och som, liksom så många andra, har njutit av hennes Pippi under många, många år!

Ett stort grattis även till Astrid Lindgren själv, som finns med som nummer 2 i den lista över historiens 100 viktigaste svenskar som DN-journalisterna Niklas Ekdal och Petter Karlsson presenterar i en ny bok.

Så här beskriver de Astrid: ”Å ena sidan en trygg trösterska som vågade tala om svåra ting som ensamhet, svek, sjukdom och död. Å andra sidan en orädd bråkstake som skapade debatt om marginalskatter, inburade djur, kärnkraft och inte minst – barnets roll i vårt samhälle.”

Orädd bråkstake? Frågan är om inte Astrid hade lett lite belåtet över det epitetet!

Att upprätta en lista över de 100 viktigaste svenskarna i historien är förstås snudd på omöjligt. Men att Astrid Lindgren ska ligga i topp är tveklöst – för hon har som få andra personifierat det svenska 1900-talet, och hon har verkligen påverkat och präglat vår syn på rättvisa, barn, djur, natur och demokrati. Det är fortfarande något som slår mig dagligen, hur denna lilla människa, som växte upp här på Näs, har kunnat påverka så mycket i sin omvärld, inte bara i Sverige utan över hela världen!

Den härliga bilden på Inger Nilsson är lånad från Astrid Lindgrens officiella hemsida. Copyright: Svensk Filmindustri.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: