h1

Braskande rubriker i Vimmerby Tidning – igen!

april 30, 2009

img_18831

ÅTERIGEN SLÅR RUBRIKERNA mot oss i Vimmerby Tidning. Den här gången basunerar bladet ut att Astrid Lindgrens Näs går med miljonunderskott – vilket alla har vetat i flera år!

Och uppföljningen idag med redaktionschefens insinua- tioner och jämförelser kom som ett brev på posten. Så här nedan följer den debattartikel jag nyss skickade in till tidningen, här på min blogg illustrerad av en bild från ifjol när författaren och akademiledamoten Torgny Lindgren framträdde här på Astrid Lindgrens Näs.

________________________________________________________________________________________

STORDÅD MED SMÅ RESURSER

Vimmerby Tidning gör på nyhetsplats och i en så kallad ”ledare” plötsligt ett stort nummer av att man upptäckt att verksamheten vid Kulturkvarteret Astrid Lindgrens Näs kostar pengar.  Goddag yxskaft!

Själva sakförhållandet – att budgeten i ett uppbyggnadsskede de kommande åren utgår från ett planerat underskott på cirka sex miljoner kronor per år – har varit offentligt sedan mycket länge. Ändå använder Vimmerby Tidning krigsrubriker och låtsas att man hittat en skandalnyhet.  Men underskottet är planerat, väl redovisat tidigare och vilken journalist som helst kunde ha analyserat siffrorna för länge sen.

Den riktiga nyheten gör Vimmerby Tidning inget väsen av alls – nämligen att resultatet blev en miljon kronor bättre än budgeterat!

Ledarskribenten Alf Wesik kan nu plötsligt heller inte förstå varför det behövs fler anställda på Astrid Lindgrens Näs än vid stenmonumentet Visans Skepp i Storebro. Det kan bero på att han ännu inte hörsammat den inbjudan jag gav honom den 22 oktober 2008 att komma till Astrid Lindgrens Näs och få verksamheten och framtidsplanerna redovisad för sig personligen. Inbjudan kvarstår och blir härmed offentlig.

I sakfrågan hävdar jag följande: personalen på Astrid Lindgrens Näs gör med knappa resurser stordåd. Vi har skapat ett kultur- och besökscentrum som väcker respekt långt utanför Vimmerby.

Med hänsyn till vårt uppdrag har vi små resurser, inte stora. Jag vågar hävda att Astrid Lindgrens Näs  är ett mycket effektivt kommunalt bolag, men lyssnar mer än gärna om Wesik eller någon annan har indikationer på motsatsen.

Vi har alltsedan invigningen 2007 – med Kronprinsessans säkerhetsmässigt komplicerade besök – visat att vi klarar av stora evenemang och arrangemang på ett utmärkt sätt. Senast det tv-sända tillkännagivandet av ALMA-priset i mars, där hela den internationella barnboksvärlden på plats på barnboksmässan i Bologna blev påmind om att Vimmerby är Astrid Lindgrens födelsestad och att vi här har en modern och spännande verksamhet. Utvärderingen på Kulturrådet i veckan gav bara rosor till vår insats.

Vi gör säkert en mängd fel. Vi vill alltid bli bättre och mer effektiva. Sådant diskuterar vi dagligen i verksamheten.

Mina medarbetare arbetar metodiskt och medvetet med att ge våra besökare bästa möjliga service. Vi bearbetar media, institutioner, myndigheter och organisationer för att ytterligare sätta Vimmerby på kartan och göra kommunen till ett spännande nav för barnkultur och litteratur. Vi ökar tillgängligheten och utvecklar vår verksamhet för alla de tusentals som vill komma till Vimmerby och känna atmosfären på den plats där Astrid Lindgren växte upp. Vi bygger upp ett kvalificerat kunskapscenter, vi öppnar nya fönster för Vimmerby på webben, vi skapar nya kontakter inom forskarvärlden.  På tisdag 5 maj xklockan 13.00 installeras exempelvis den nye gästprofessuren, nya zeeländaren Mike O´Brien, på Astrid Lindgrens Näs och alla vimmerbybor är inbjudna att lyssna till hans spännande föreläsning om barns villkor idag.

Till sist: vi anordnar en mängd författarkvällar, evenemang och erbjudanden riktade till vimmerbybor – inte minst barn och gamla – och blir ofta mycket uppskattade för det.

Om Alf Wesik och andra är bekymrade över att allt detta kostar pengar, så vill jag veta: vad är alternativet? Ska Vimmerby kommun inte försöka attrahera människor med hjälp av kopplingen till Astrid Lindgren? Klarar sig medborgarna lika bra utan ett levande kulturcentrum? Vad får en bred kultursatsning egentligen kosta?

Kjell Åke Hansson
vd Astrid Lindgrens Näs

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: