h1

Unik Astrid Lindgren-kväll

april 22, 2009

hellsing

EN PÅ SITT sätt historisk kväll hade jag glädjen att närvara vid i måndags. Rabén & Sjögren och Astrid Lindgren-sällskapet anordnade ett estradsamtal mellan tre legendarer inom svensk litteratur: författarna Barbro Lindgren, Lennart Hellsing och föräggaren Marianne Eriksson.

Ämnet för kvällen var ”Astrid Lindgren som förlagsredaktör” – det är fortfarande inte många som känner till att Astrid, vid sidan av sitt eget extremt framgångsrika författande, också under många år arbetade som redaktör på sitt förlag och alltså hade hand om en rad andra svenska barnboksförfattare.

Lennart Hellsing berättade bland annat om många diskussioner med Astrid Lindgren, även om hon aldrig var hans  redaktör. ”Astrid Lindgren var redan då en gammeldags författarinna, hon skildrade ju 1910-talet, det gamla bondesamhället. jag tyckte nog det var lite mycket Sörgårdsidyll och ibland satt vi framför brasan och diskuterade det” sa Lennart. ”Jojo, vi var överens om att hon  ju var en väldigt skicklig författare – men varför inte lite modernare?”

Man anade en inte så liten glimt i ögat när Lennart Hellsing mindes tillbaka.

Marianne Eriksson arbetade nära Astrid Lindgren under många år på Rabén & Sjögren. ”Astrid behövde själv aldrig någon redaktör. Man fick ha väldigt goda argument om man ville tycka något om hennes manuskript. Hon själv var så otroligt säker på vad det handlade om och hon ändrade bara någon gång efter påpekanden från andra. Anne-Marie Fries (barndomsvännen och förebilden till Madicken) var kanske en av de som hon lyssnade extra noga till.”

Om förläggandets vedermödor fick vi också en liten inblick. En av Astrid Lindgrens i mitt tycke finaste illustratörer, Eric Palmquist, var vid något tillfälle oerhört sen med att leverera sin illustrationer. Trots upprepat tjat från förlaget kom aldrig de utlovade bilderna. Efter månaders väntan lovade dock Eric att bilderna verkligen var på väg, att han just varit på posten och lämnat in illustrationerna.

Men det kom ändå inga bilder. Så dagen därpå ringde förlaget förstås upp Eric Palmquist igen, varpå han svarade: ”Kan du tänka dig – postkontoret brann ner igår!”

Men illustrationer gjorde han så småningom och bra blev det.

Att Astrid Lindgren hjälpt många författare att vässa sina pennor var tydligt, inte minst efter det som Barbro Lindgren berättade. Hon läste stycken ur det refuseringsbrev hon fått av Astrid Lindgren – ett brev som egentligen är en hel liten författarskola. Du kan läsa brevet på Astrid Lindgrens officiella hemsida!

En mycket minnesvärd kväll. Och det slog nog alla hur mycket de tre på estraden – och Astrid Lindgren – verkligen betytt för oss alla under så många år!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: