h1

Bra ALMA-val!

mars 24, 2009

dsc_1341

Det har varit spänning i luften hela dagen här på Astrid Lindgrens Näs. Juryn som utser 2009 år pristagare av Astrid Lindgren Memorial Award har sammanträtt hela förmiddagen i den gamla prästgården, medan vi andra vankat utanför och undrat. Vem eller vilka ska få priset i år?dsc_1367

Så prick klockan 13.00 – med direktsändning i TV4 och Dagens Eko – gick ALMA-juryns ordförande Larry Lempert upp i vår talarstol inför en fullsatt filmsal  och avslöjade att världens största barnbokspris går till den läsfrämjande organisationen Tamer Institute for Community Education, med verksamhet i Gaza och på Västbanken.

Personligen trodde jag inte att priset i år igen skulle gå till en läsfrämjande organisation (senast var 2007 då Banco del Libro fick priset) men är desto gladare över att det gjorde det.

Efter prisutdelningen samtalade jag en stund med Ulf Boethius och Birgitta Fransson, som varit på besök hos Tamer Institute i Palestina. De kan vittna om en mångårig och fantastisk verksamhet för att ge barn i detta krigsdrabbade hörn av världen möjlighet till upplevelser, läsning och litteratur.

ALMA-juryn gör även i år ett modigt och självständigt val.  Ulf Boethius menar att Tamer verkligen är en röst i mellanöstern som talar tydligt om försoning och fred, och som till varje pris försvarar barns rätt till läsupplevelser och ett rikare liv.

dsc_1372Efter Birgitta Franssons berättelse om Tamer ville applåderna inte ta slut i Paviljongen och många stannade kvar till sena eftermiddagen för att prata om pristagarna och få veta mer.

Sådana här dagar är det både hedrande och fanatstiskt kul att jobba på Astrid Lindgrens Näs.

Läs mer om pristagaren på ALMA:s hemsida och på vår egen, samt förstås också på Tamers egen! Och varför inte lyssna på telefonsamtalet där juryordföranden Larry Lempert ger beskedet till Renad Qubaj, chef för organisationen.

Eller läs DN:s barnbokskritiker Lotta Olssons kommentar.

Annonser

2 kommentarer

  1. Tamer Institutet är sedan längre delfinansierad av SIDA. Redan det pekar på ”anti-ockupation” propagandaorgan. Tamer:s direktor, Jehan Helou, är vän med den ökända förintelseförnekaren Finkelstein. Vidare samarbetar Tamer institut med Electronicintifada och är med i bojkott-aktioner mot Israel.
    Det progressiva Sverige supportrar utgivning av böcker som enligt t.ex. nazijägare
    Wiesenthals grupp tillhör de främsta bland antisemitisk barnlitteratur (bl.a. sju namngivna böcker från Tamer Institutet).
    Har Birgitta Fransson tagit del av innehållet i de böcker?


  2. Grattis till en i mitt tycker lyckad dag. En bra vinnare anser jag. Finns lite mer att läsa på http://hogbergstankar.blogspot.comKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: