h1

Kulturarvsdagar 2

oktober 16, 2008
Svenskt Kulturarv

“KULTUR KAN VARA lönsamt!” Under Kulturarvsdagarna i Stockholm, som jag berättade om i tisdags, diskuterades också  vad som idag är framgångsrecept för museer och kulturcentrum av olika slag. Och slutsatsen är att det verkligen går att ändra en nedåtgående trend, det går att göra kultur lönsamt och det går att med nya metoder hitta en större publik.

Vi fick en rad exempel, alltifrån nöjesparken Lisebergs nya “attraktion” Evert Taubes Värld (där nöjesindustrin gifter sig med museivärlden på ett extremt lyckat sätt – åk dit!)  till Östergötlands länsmuseum, museet i Örnsköldsvik och den kommersiellt framgångsrika kulturverksamheten vid Tjolöholms slott.  För att inte tala om det privata rederiet Strömma Kanals avtal med Riksantikvarieämbetet kring exploate-ringen av utgrävningarna av Birka.

Kanske är det dags att bryta upp den olyckliga och dammiga relation mellan “kultur och fritid” som finns i åtskilliga kommuner, exempelvis Vimmerby. Kultur är inte längre enbart någon fritidsaktivitet bland andra. Kultur blir i allt snabbare takt istället en viktig del av en kommuns näringsutveckling. Kultur attraherar, skapar arbeten, ger synergieffekter på en rad håll i samhället. Kultur med kvalitet och kunnande är den nya näring som kommun efter kommun kan investera i och få utväxling av – inte minst bör det gälla en kommun som Vimmerby, som har exceptionella förutsättningar tack vare den starka länken till Astrid Lindgrens världsomfattande konstnärsskap.

Det synsättet innebär också att delar av kommunernas kulturbudgetar i en snar framtid bör omdefinieras som näringslivssatsningar och naturligtvis då också äntligen få den storlek de bör ha.

Kultur kan och ska förvisso vara fritidssysselsättning. Men framförallt måste vi börja se professionell kultur som en näring som kan skapa både ekonomiskt och mentalt mervärde och bygga en positiv samhällsutveckling!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: