h1

Kulturarvsdagar 1

oktober 14, 2008
Svenskt Kulturarv

“I FRAMTIDEN VILL MÄNNISKAN bli någon annan och vara någon annanstans!”  Det var en av många spännande iakttagelser under Kulturarvsdagarna i Stockholm i går och i måndags. Kärnfrågan för alla oss som arbetar med museer, kulturhus och kulturella besöksmål är just den – vad är människors behov i framtiden och hur kan vi möta dem?


Det var framtidsforskaren Thomas Fürth från Kairos Future som beskrev morgondagens virtuella människa som den som vill ”transformera” sig själv in i nya världar. De virtuella arenorna kommer att växa i betydelse och enligt Fürth dröjer det inte länge förrän den virtuella världen av gemene man anses som lika verklig som den verkliga världen.

Tekniken rusar fram; upplevelserna i datorer och på film blir kanske snart tredimensionella, kryddade med dofter, nya ljudupplevelser, känslan av fysisk närvaro och socialt samspel med andra människor på helt nya villkor än vad vi kan ana idag.

Vad betyder det i så fall för oss som ett geografiskt besöksmål? Vill någon överhuvudtaget göra sig omaket att åka till exempelvis Astrid Lindgrens Näs, om denne någon i stort sett kan “besöka” oss via nätet och få en stark upplevelse hemma vid skrivbordet? Ja, jag tror det. Jag tror till och med att “nätupplevelserna” kan stimulera till verkliga besök, framförallt eftersom vi faktiskt själva bestämmer hur omfattande den virtuella upplevelsen ska bli (vi behöver ju inte göra en komplett virtuell uppvisning, vi kan själva välja att begränsa oss till teasers, speciella smakprov och särskilda unika nätupplevelser – men spara resten till våra fysiska besökare).

Jag tror att nätutvecklingen är en möjlighet och inget hot. Vi arbetar just nu med att försöka skapa en ny officiell hemsida för Astrid Lindgren, en sida som blir en officiell faktabank med seriösa referenser till fördjupning – men också förhoppningsvis en upplevelse. Vi jobbar också just nu fram en lösning för ett ”virtuellt museum”. Och kanske går utvecklingen så snabbt att vi redan under den här resans gång hittar nya metoder för virtuell fördjupning. Det är spännande och visst kommer det att stimulera ett fortsatt intresse för Astrid Lindgrens konstnärsskap.

Kulturarvdagarna arrangeras för övrigt av Svensk Kulturarv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: