h1

Pelle Svanslös

oktober 13, 2008

IGÅR SKULLE FÖRFATTAREN Gösta Knutsson fyllt 100 år. Som alla vet var det han som skapade Pelle Svanslös, denne mobbade lille katt som ändå i slutänden alltid visade sig gå segrande ur mötena med den elake Måns.

Gösta Knutsson lär ha skrivit böckerna om Pelle Svanslös lite med vänster hand, enligt vad Mats Gellerfelt berättar i sin recension av boken ”Karl för sin katt. Gösta Knutsson som vi inte minns honom” i Svenska Dagbladet idag. Må så vara, men böckerna blev ändå klassiska och tål omläsning än idag.

Själv har jag alltid mest fascinerats av karaktärerna Bill & Bull, mest för att jag så ofta i livet stött på dom i verkligheten. Ni vet, den där sortens medflabbare som nervöst försöker ställa sig in hos den självpåtagne ledaren oavsett vilka omoraliteter denne tar sig till. Det finns för många Bill & Bull än idag runt om oss, fria från civilkurgae och en egen uppfattning. I böckerna om Pelle Svanslös demaskeras typen på ett avväpnande glatt sätt. Tack Gösta!

Idag och i morgon väntar Kulturarvsdagar i Stockholm, med en rad spännande föreläsningar. Rapport kommer, sa Bill. Rapportera var ordet, sa Bull.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: